Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chris August The Campfire Song
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Chris August The Campfire Song
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Chris August The Campfire Song
Luister

"Kijk elkaar in de ogen en ga het gesprek aan"

eyes_pexelsvrijdag 05 januari 2018 07:55

Zet in de kerk de stoelen of banken tegenover elkaar en kijk elkaar eens recht in de ogen aan. In de Pieterskerk in Leiden werd het laatst uitgeprobeerd. "Het werd een levendige bedoeling", vertelt Jan Hol van Stichting Marriage Week Nederland, die er deze week over schrijft in het Nederlands Dagblad. "Deze speeddates voor heiligen leidden tot bijzondere ontmoetingen die later een vervolg kregen."

"Het doel is om mensen echt met elkaar in gesprek te brengen", vertelt Jan Hol op Groot Nieuws Radio. "We hebben sinds de opkomst van de smartphones, en daarvoor ook al met de telefonie, andere mogelijkheden gekregen om met elkaar te communiceren zonder elkaar aan te kijken of fysiek bij elkaar te zijn. Dat heeft voordelen. Maar als dat het enige patroon wordt waarmee we met elkaar in dialoog zijn, dan wordt het moeilijk en mis je de werkelijk toegevoegde waarde van elkaar werkelijk in de ogen kijken."

Offline

Jan Hol hoopt dat de kerk in Nederland het experiment van de Leidse Pieterskerk gaat navolgen. "In een tijd waarin de hele wereld online is en we elkaar alleen met smartphones bestoken: kerken, praktiseer nou eens het echte natuurlijke menselijke patroon van offline! Kijk elkaar in de ogen!" Het is volgens Jan Hol een eenvoudig experiment. "Je kunt een dienst beginnen met een loflied, een gebed, met mededelingen of met een overdenking. Maar daarna, zou ik zeggen, las een half uur of driekwartier in om te zeggen: mensen, schuif de stoelen tegenover elkaar en ga dan echt het gesprek met elkaar aan."

Ziel

"De ogen van de ander zijn de spiegel van de ziel van de ander, daar zie je heel veel in hoe hij of zij zich voelt, beweegt, zorgen maakt of dankbaar is. Dat gesprek is een basispatroon in het menselijk leven, maar ook een basispatroon van de omgang met God met mensen", vertelt Jan Hol. Hij noemt als voorbeeld de vertrouwelijke omgang van God met Mozes, die was van aangezicht tot aangezicht.

Het hele gesprek met Jan Hol kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari