Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

Verfilming 'The Shack' populair in Nederland

theshackdinsdag 09 januari 2018 08:30

De film De Uitnodiging (in het Engels: The Shack) wint aan populariteit in Nederland. Twee bioscopen vertonen de film. In Rotterdam zijn alle voorstellingen uitverkocht en ook in Leek gaat het hard. In Amerika werd het boek 18 miljoen keer verkocht. Theoloog en filmwetenschapper Paul van der Niet pleitte ervoor dat deze film in de Nederlandse bioscopen te zien zou zijn. "Het boek stelt vragen die ik al heel lang heb."

Het verhaal gaat over een sympathieke man die gelukkig getrouwd is en drie kinderen heeft. Aan het begin van het verhaal verliest hij zijn jongste kind, waarna the great sadness in zijn leven komt. Hij verliest de vreugde in het leven en komt in de droeve donkerheid terecht, waar hij maar niet uitkomt.

Op een ochtend ontvangt hij een uitnodiging van 'papa' om naar de schuur te komen. Daar ontmoet hij drie personen: God, Jezus en de Heilige Geest. Hij ontmoet de drieëenheid in een surreële werkelijkheid die tegelijk ook heel alledaags is: er wordt ontbijt gemaakt, gegeten, geklust, gevist. De man krijgt de kans om alle vragen te stellen rondom de boosheid die hij ervaart, de boosheid naar God dat zijn dochtertje weg is.

Het hele gesprek met Paul van der Niet kun je hier terugluisteren.

Zwarte vrouw

Naast lof is er ook kritiek op 'De Uitnodiging', want in de film wordt God afgebeeld als een zwarte vrouw. Ook bij Paul van der Niet kwam de twijfel: is dit wel oké? "Het woord ketters en dat stoort termen kwamen naar boven. Toch heb ik doorgelezen en merkte ik dat ik voorbij mijn eerste aarzeling moest komen." Van der Niet is er van overtuigd dat de schrijver een goede reden had om deze keuze te maken. "De hoofdpersoon had veel moeite met zijn vader. Als God als vader zou verschijnen, zou hij dat waarschijnlijk niet accepteren of er veel moeite mee hebben. Daarom is gekozen voor een andere verschijningsvorm. Dat is even gek, maar ik heb me daar over heen gezet."

"Het is geen Bijbel, maar het is het verhaal van Paul Young die aan zijn kinderen probeert te vertellen wat hij gelooft. Dat heeft hij in de vorm van een verhaal gedaan. Zo moet je het zien, dan kan het inspireren."

Vragen

De film slaat aan bij zowel christenen als niet-christenen, vertelt Paul van der Niet. "Het aardige van de film is dat christenen de vragen hebben die de schrijver ook heeft. Hij stelt vragen die ik ook heb. Hoe zit het als je boos bent op God? Het verhaal stelt vragen en probeert het begin van antwoorden te formuleren op vragen die ik al heel lang heb."

'De Uitnodiging' (of: 'The Shack') is breed verkijgbaar via onder andere iTunes, Pathé Thuis en ook te koop op dvd. Bekijk hieronder de trailer.

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari