Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

LEV Tussen Vrees En Veiligheid
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

LEV Tussen Vrees En Veiligheid
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

LEV Tussen Vrees En Veiligheid
Luister

Kinga Bán: Ik voel dat God me gebruikt, ook zonder stem

kingaban_fbdinsdag 09 januari 2018 15:30

In december nam Kinga Bán afscheid als zangeres van de band Sela. "Megaheftig", zo noemt ze de afscheidsconcerten die werden gehouden in Voorthuizen, omdat ze haar stem kwijt was op vrijdag. In Backstage blikt Kinga daar op terug, maar kijkt ze ook vooruit naar een nieuw project waar ze aan werkt: 'Vandaag'. Er komt een nieuwe CD en een nieuwe tour aan.

Met vier concerten in de openlucht nam Kinga in december afscheid van band en publiek. Zingen ging wat lastiger, want Kinga was haar stem kwijt. "Elke zangeres is soms wel een beetje minder goed bij stem, maar voor het eerst in negen jaar Sela kon ik geen één zin zingen. (...) Ik was zo boos, zoveel lelijke emoties en gedachten. Negen jaar lang heb ik gezongen, honderden concerten gegeven, maar dit is me nog nooit gebeurd. De laatste vier concerten, waar ik zo graag het mooiste had willen geven voor die lieve, lieve mensen die zo met me meeleven. En ik kon het gewoon niet, ik kon gewoon niet zingen."

"Nu ik het er zo over heb, denk ik: waarom was ik daar zo mee bezig en kon ik minder genieten van het samenzijn op het podium? (...) Gelukkig kon ik wel wat vertellen en mensen enthousiasmeren om mee te zingen. Ik was er wel. Ik voel ook dat God me gebruikt, ook zonder stem."

Het gesprek met Kinga Bán kun je hier terugluisteren.

Vandaag

De passie voor zingen stopt niet voor Kinga nu ze afscheid heeft genomen bij Sela. Er komt zelfs een vervolg op het solo-album 'Uit Liefde'. Kinga: "Ik zei altijd: ik blijf zingen tot ik er bij neerval. Ergens in mijn hoofd en ook bij mijn Sela-familie dachten we: dat is bij Sela. Maar dat is niet het geval. Dat zingen is iets wat me zoveel geeft. En ik leef nog, ik leef vandaag nog. En wat er over een tijdje gebeurt met mijn gezondheid, dat zien we dan wel weer. Nu kan het nog."

Voor het nieuwe album zet Kinga nieuwe verhalen die ze graag wil delen om in liedjes. Sommige liedjes zijn voor tachtig procent klaar, andere voor 50 procent. Henk Pool is weer betrokken als producer van het album. "Ik maak afspraken met de mensen in de weken dat ik me goed voel en energie heb. Ook al is het een ochtendje van 2 uur. In die tijd kan ik veel doen, bijvoorbeeld een liedje afmaken."

Volgende maand gaat Kinga al repeteren met een klein bandje. De concerten staan gepland voor eind februari en in maart. Naast haar nieuwe liedjes laat ze ook liederen horen van 'Uit Liefde' en eventueel ook wat van Psalmen voor Nu en Sela.

Beeld: Facebookpagina Kinga Bán

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari