Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Stuart Townend Oh To See The Dawn (The Power Of The Cross)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Stuart Townend Oh To See The Dawn (The Power Of The Cross)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Stuart Townend Oh To See The Dawn (The Power Of The Cross)
Luister

De relevantie van de Dordtse Synode voor 2018

dordtsesynodedonderdag 11 januari 2018 08:30

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Dordtse Synode werd gehouden. Honderd van de beste calvinistische theologen uit verschillende landen kwamen bij elkaar in Dordrecht. De synode duurde 180 dagen, maar is tot op de dag van vandaag relevant voor christenen in Nederland. Emeritus-predikant Daan Riemens vertelde donderdagochtend in De Nieuwe Morgen waarom deze synode nodig was.

"De nationale synode gaf opdracht tot de Statenvertaling, een eenduidige Nederlandse vertaling van de Bijbel", vertelt Riemens op Groot Nieuws Radio. "Er was destijds nog maar één gereformeerde kerk, de Nederduitse Gereformeerde Kerk. Dat was ook een staatskerk. Die Statenvertaling is niet alleen van belang geweest voor de kerk, maar ook voor het land. Juist het land en het volk heeft veel aan deze vertaling gehad. We kennen nog ontzettend veel uitdrukkingen die allemaal ontleend zijn aan de Bijbel."

Destijds waren er wel verschillende Bijbelvertalingen, maar nog geen echte vertraling vanuit het Grieks en Hebreeuws, legt Riemens uit. "Dat is de Statenvertaling geworden. Men vindt die vertaling nog ontzettend belangrijk, onlangs is er nog een Herziene Statenvertaling gekomen bijvoorbeeld. En een mannenbijbel, een vrouwenbijbel. Men vertaalt tegenwoordig ontzettend veel, maar de oorsprong daarvan ligt bij de Statenvertaling."

Dordste Leerregels

Met de Dordtse Synode kwamen ook de Dordste Leerregels en een aantal belijdenissen. Het beeld van de Dordtse Leerregels is niet altijd even positief, ziet ook Daan Riemens. "Dat klopt, maar als je ze weer leest, dan lees je ze met een stuk verwondering weer. Dezelfde vragen worden op een heel andere wijze gesteld vandaag de dag, maar eigenlijk zijn het dezelfde vragen. De jongeren van vandaag komen ook met vragen: wat is genade? Hoe werkt God? Weet Hij alles? Kan Hij alles? Dat zijn van die vragen die in de Dordtse Leerregels naar voren komen."

Het hele gesprek met dominee Daan Riemens kun je hier terugluisteren.

Beeld: Wikipedia

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari