Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Brian & Jenn Johnson You're Gonna Be OK
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Brian & Jenn Johnson You're Gonna Be OK
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Brian & Jenn Johnson You're Gonna Be OK
Luister

"Met vrouw op de SGP-lijst toon je lef"

SGP vlag Tweede Kamermaandag 15 januari 2018 07:55

Vrijdag werd bekend dat de 24-jarige Paula Schot lijsttrekker wordt voor de SGP in Amsterdam. Het is de tweede gemeente waar een vrouw de kar trekt voor de partij. In andere gemeenten staan vrouwen op niet-verkiesbare plekken. "Het is al een heel signaal om een vrouw überhaupt op een kieslijst te zetten", vertelt journalist Nicolette de Boer. "Daarmee bewijs je als lokale SGP-afdeling wel lef."

Ook denkt Nicolette de Boer, werkzaam bij Dag6, dat je niet van de een op de andere dag heel hoog op de lijst komt bij de SGP. "Je ziet vaak dezelfde gezichten jarenlang terugkomen, en dat zijn nu nog vooral mannen. En grappig is ook wel: waar de niet-verkiesbare SGP-vrouwen meedoen, dat zijn vooral gemeenten waar de SGP als een lijst had met de ChristenUnie. Dan is een vrouw op een kieslijst helemaal geen big deal, dan zijn ze het al een beetje gewend."

Bijzonder

Toch blijf het bijzonder dat er in verschillende gemeentes vrouwen op de SGP-kieslijsten terecht komen. "De honderd jaar oude partij heeft nog altijd in haar beginselen staan dat vrouwen het politiek ambt niet toekomt", vertelt Nicolette de Boer. "Sinds 2013 weert de SGP geen vrouwen meer van kieslijsten vanwege een eerdere uitspraak van de Hoge Raad, omdat het vrouwenbeleid van de SGP in strijd zou zijn met het VN-vrouwenverdrag."

Symbolisch

Dat Paula Schot gekozen is als lijsttrekker, moet vooral als iets symbolisch gezien worden, meent Nicolette de Boer. "De kans is heel erg klein dat Schot in de raad terecht komt." Toch denkt Nicolette dat ze als vrouw wel meer stemmen kan trekken in de hoofdstad. "Tijdens de landelijke verkiezingen waren er ook rechts-conservatieve mensen die zich inhoudelijk in de SGP konden vinden, maar niks met het standpunt over vrouwen hebben. Daar zou haar lijsttrekkerschap verandering in kunnen brengen."

Gemiste kans

Een samenwerking in Amsterdam tussen de SGP en de ChristenUnie noemt Nicolette de Boer "een gemiste kans". "Het aanbod voor christenen in Amsterdam wordt met de komst van de SGP groter. Er zijn meer opties voor de christelijke kiezer. Er waren vier jaar geleden ongetwijfeld SGP'ers die uit noodzaak op de ChristenUnie hebben gestemd. Nu kunnen zij wel SGP stemmen. Dus misschien is het wel een gemiste kans dat ze niet zijn gaan samenwerken, want dat zou de kans op een zetel in de raad wel vergroten."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: SGP Amsterdam

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari