Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Tauren Wells Known
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Tauren Wells Known
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Tauren Wells Known
Luister

Carla Dik-Faber: Gaswinning moet omlaag en zo snel mogelijk!

carladikfaber_rufusdevriesdinsdag 16 januari 2018 07:55

De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond over de gaswinning en de daarop volgende aardbevingen in de provincie Groningen. Vorige week werd het Groningse Zeerijp opgeschrikt door de zwaarste aardbeving in vijf jaar. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) zei dinsdag op Groot Nieuws Radio: "De enige weg is: minder gaswinning. De gaswinning moet omlaag en zo snel mogelijk!"

"Voorop staat natuurlijk de veiligheid van de mensen in Groningen. In het regeerakkoord hebben we afgesproken dat we alle maatregelen nemen die nodig zijn om de veiligheid van de mensen te garanderen. Minister Wiebes heeft gezegd: ik probeer maximaal te verminderen. Dat steun ik natuurlijk van harte", aldus Carla Dik in De Nieuwe Morgen.

Het gesprek met Carla Dik-Faber kun je hier terugluisteren.

Vlakke winning

In het regeerakkoord staat dat de winning van gas met 3 miljard kuub verminderd wordt. "De helft daarvan gebruiken we om stabiel te kunnen winnen en toch pieken op te vangen, bijvoorbeeld als het in de winter erg koud is, dat de huizen verwarmd kunnen worden. Nu gaat het verhaal dat die vlakke winning niet ndoig is. Dat ga ik de minister vandaag vragen. In het regeerakkoord hebben we afspraken gemaakt met een bepaalde kennis. Als het toch anders moet, dat het gasveld toch anders werkt, dan loop ik daar niet voor weg. Dan moeten we maatregelen nemen."

Vertrouwen

Carla Dik benadrukt dat alles op alles gezet moet worden om het vertrouwen terug te winnen van de Groningers. Daarnaast pleit het Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie ook voor een vermindering van het gebruik van gas, omdat het gas opraakt. "We moeten als de wiedeweerga aan de slag om de energie-intensieve industrie van het gas af te krijgen, om onze huizen van het gas af te krijgen. Dat is een megaklus." Carla Dik vindt dat nieuwe woningen niet meer op het gas moeten worden aangesloten. "Dat is echt van de vorige eeuw."

Schadeprotocol

In het debat gaat Carla Dik-Faber ook pleiten voor een nieuw schadeprotcol voor de inwoners van Groningen. "Wat mij betreft ligt dat schadeprotocol er binnen een paar weken. Groningers moeten gewoon weer vertrouwen krijgen dat wij aan hun zijde staan. Daar wil ik alles voor doen."

Beeld: Rufus de Vries

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari