Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Roald Mozaïek
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Roald Mozaïek
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Roald Mozaïek
Luister

"Rood staat voor kracht bij de 4e Musketier"

4emusketier_fbpwoensdag 17 januari 2018 08:55

Dit jaar bestaat mannenbeweging de 4e Musketier tien jaar. Zaterdag wordt dit jubileum gevierd met een 4M Event op vliegveld Twenthe, waar naar verwachting 1000 bezoekers op af zullen komen. Pieter Cnossen, één van de oprichters, vertelde woensdag op Groot Nieuws Radio over de impact van tien jaar de 4e Musketier. "In de weekenden zie je dat God in je leven iets heel essentieels kan betekenen."

"We hebben ooit een keer gezegd: Paint the world red", vertelt Pieter Cnossen. De mannen van de 4e Musketier zijn vaak te herkennen aan de rode t-shirts. "We zijn heel blij dat we voor de kleur rood hebben gekozen. Rood staat onder andere voor het bloed van Jezus Christus. Rood is ook een krachtige kleur, het staat voor kracht. Ik geloof dat mensen, niet alleen mannen, kracht hebben. Niet uit onszelf, maar juist uit God." De weekenden bewijzen waarom ze zo populair zijn, dat komt volgens Cnossen door de kracht van God. "Die ervaar je tijdens zo'n weekend. Het gaat niet om het ervaren van modder en boomstammen, het gaat erom dat je God kunt ontmoeten."

700 mannen in de Ardennen

Het idee voor de 4e Musketier kwam van de vrouw van Henk Stoorvogel, waarna Henk samen met zijn broer Jan Stoorvogel, Theo van den Heuvel en Pieter Cnossen de beweging oprichten. "We dachten: er zijn genoeg mannen die het ook leuk vinden, dus die nodigen we ook uit", vertelt Pieter in De Nieuwe Morgen. "Het eerste weekend gingen er tachtig mannen mee. Het duurde twee jaar voordat het een olievlek werd. Op een gegeven moment liepen we met 700 mannen door de Ardennen." Inmiddels heeft de 4e Musketier kantoren in elf landen en worden er in 20 landen events en weekenden georganiseerd. "Het is zegen en hard werken", aldus Pieter.

Beslommeringen

De mannen van de 4e Musketier houden van buiten zijn en bezig zijn in Gods koninkrijk. "Er zijn veel conferenties, maar daar zetten we mannen op een stoel en laten we ze luisteren naar iets. Ook in de kerken zie je niets terug van de passie die mannen kunnen hebben. Wij willen ze van hun stoel afhalen. En wat je dan gaat doen? Naar buiten gaan. Je bent op een weekend drie dagen weg, je laat je beslommeringen, je telefoon en je afleiding thuis. En dan is er veel ruimte om over jezelf na te denken en dan kan God spreken."

"Als je mannen tegenvoer elkaar zet, dan komt er geen gesprek", denkt Cnossen. "Maar als je gaat wandelen, komt er van alles uit. Als je van alles weggooit, kom je heel snel bij de kern van jezelf. Dan is er veel ruimte om te spreken. We dachten eerst: we moeten eerst mannen afmatten en afbreken, maar dat is niet waar. Je moet eerst lekker stil worden, je besognes van alledag parkeren en dan is er de ruimte. Je hoeft niet eerst kapot te gaan."

Stoeremannendingen

De 4e Musketier roept vaak het beeld op van 'stoeremannendingen doen' en boomstammen sjouwen. Maar wat als je als man nou niet van boomstammen sjouwen houdt? "Die boomstammen laten we meestal liggen", verklapt Pieter Cnossen. "Het valt ook best wel mee dat fysieke. Het ligt er ook aan wat je gewend bent. Er zijn genoeg mensen die sceptisch meegingen, maar nu eens van onze ambassadeurs zijn."

Ook het beeld dat alle mannen stoer en sterk moeten zijn, klopt niet volgens Pieter Cnossen. "We weten ook wel dat er een heel breed spectrum is in het man zijn. En ons team op kantoor is ook heel verschillend in hoe man zijn beleefd wordt."

Het hele gesprek met Pieter Cnossen kun je hier terugluisteren. Het fragment begint met deel 1. Na het nieuws volgt deel 2 van het gesprek.

Beeld: Facebookpagina de 4e Musketier

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari