Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 22:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Sharon Kips Onvoorwaardelijk
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Sharon Kips Onvoorwaardelijk
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Sharon Kips Onvoorwaardelijk
Luister

Matthijs Vlaardingerbroek over het taboe van geestelijke helden

MATTHIJS_VLAARDINGENBROEK_WJB_6019donderdag 18 januari 2018 11:55

Hoe kijk jij naar mensen die een functie hebben in de kerk? Bijvoorbeeld een voorganger, de muzikanten of een spreker? Misschien dicht je hem of haar wel onbewust een heldenrol toe. Als de leider succes heeft, dan heb jij dat ook een beetje, omdat je je optrekt aan zijn geestelijkheid. Maar als hij valt, val jij dan ook? Spreken over schrijven over de heldencultus in de kerk is nog één van de weinige taboes die er binnen de kerk zijn.

Matthijs Vlaardingerbroek doorbreekt dit taboe en vertelt er donderdag over in Bij Jorieke. "Een geestelijke held is iemand waarvan we denken dat hij heel dicht bij God leeft. En als wij ons aan hem optrekken, straalt dat door naar ons eigen leven", vertelt Matthijs op Groot Nieuws Radio. "Er is een verschil tussen waardering en mensen iets toe-eigenen wat niet goed is. Je waardeert iemand voor wat hij doet, maar een held is iemand die apart is, ena dners dan jou. Dus als hij iets verkeerd doet, mag je het eigenlijk niet aankaarten, want hij is beter dan jij. Hij heeft een zalving, een speciale geestelijke gave waardoor hij boven de rest van de gemeente staat."

Het gesprek met Matthijs Vlaardingerbroek kun je hier terugluisteren.

"Iemand die een inspirator is, heeft hopelijk ook een schaduwkant", vertelt Matthijs Vlaardingerbroek. "We hebben de neiging om de goede talenten naar een nog hoger niveau te tillen waarop we kunnen zeggen dat hij een geestelijke held is. Maar ieder mens doet goede en slechte dingen. We maken een aura van licht om een persoon heen, terwijl dat niet terecht is. Ik denk dat mensen tot geestelijke helden worden gemaakt."

Zijn er verschillen tussen traditionele gemeentes en charismatische gemeentes als het gaat om geestelijke helden? De heldenrol is inherent aan de mens, stelt Matthijs Vlaardingerbroek. "De traditionele gemeenten hebben een script geschreven. We staan allemaal op als hij binnenkomt en heet een kleed aan. Als de dienst klaar is, is hij bij de koffie weer gewoon Jan, de dominee. Als je er geen script van maakt en je laat de held onbewust zijn gang gaan, heeft het grote gevolgen."

Lees ook dit artikel op CIP.nl: Het gevaar van de heldencultus binnen christelijk Nederland

« Terug

Deel via