Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

The Psalm Project Wacht Op De Heer (Psalm 27) (Live)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

The Psalm Project Wacht Op De Heer (Psalm 27) (Live)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

The Psalm Project Wacht Op De Heer (Psalm 27) (Live)
Luister

Under de Toer vertelt verhalen uit Friese kerken

underdetoervrijdag 19 januari 2018 08:30

Leeuwarden is dit jaar de culturele hoofdstad van Europa. In heel 2018 mag de Friese hoofdstad laten zich wat het in huis heeft. Eigenlijk doet de hele provincie mee, waaronder de kerken in Friesland. Met het project 'Under de Toer' (Fries voor 'Onder de Toren') vertellen 32 kerken in totaal 32 verhalen die horen bij de kerk. Kunstenaars werken daarin samen met de kerkelijke gemeenschap.

Tamara Schoppert is verantwoordelijk voor de artistieke coördinatie van Under de Toer. Ze vertelt dat het project verschillende uitingsvormen kan hebben. "De ene kunstenaar vertelt het verhaal in muziek, de andere in beeldende kunst, weer anderen maken er een theaterspektakel van. Dat loopt ontzettend uiteen. Die verhalen horen specifiek bij die kerk. Dat kan varieren van grote historsiche gebeurtenissen tot kleine pareltjes van verhalen van iemand die rond de kerk leefde."

De bedenkers van Under de Toer komen uit de theaterwereld. "We zijn altijd gefascineerd door de vraag: waar zitten de verhalen? We dachten: al die kerken, daar zijn altijd mensen bij elkaar gekomen in goede en slechte tijden. Daar moeten verhalen te vinden zijn. Toen zijn we met de sleutelhouders gaan praten. Dat bleek een gouden greep, want ze hielden niet op met vertellen." Uiteindelijk zijn 32 verhalen uitgekozen om verder uit te werken.

Wat beleef je als je zo'n kerk instapt? Dat verschilt per manifestatie, vertelt Schoppert. Bij een verhaal ga je met een van de tien personages de kerk binnen. De kerk is getransformeerd door middel van videomapping, waardoor je op plekken in de kerk komt waar je misschien nooit zou komen. Er zijn ook kerken waar met je zintuigen gespeeld wordt, door middel van geur en licht.

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren. Meer informatie vind je op underdetoer.nl.

Beeld: Facebookpagina Under de Toer

« Terug

Deel via