Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

Kinga Bán: Bij ons thuis is het nooit een ziekenboeg geweest

kingaban_fbvrijdag 19 januari 2018 15:55

Kinga Bán nam in december afscheid als zangeres bij Sela, maar dat betekent niet dat ze helemaal stopt met zingen. Voor het nieuwe jaar staat er een nieuwe CD en een tour gepland. Zou ze niet liever, terwijl ze weet dat ze ziek is, elke minuut van de dag bij haar kinderen zijn in plaats van zingen en optreden? "Dat het leven doorgaat zoals we dat altijd hebben gedaan, is voor ons heel waardevol", vertelt ze vrijdag in Backstage.

De tijd die ze stopt in haar nieuwe plaat is voornamelijk op tijden dat haar kinderen op school zijn, vertelt Kinga in een uitgebreid gesprek met Hans van Vuuren in Backstage. Ze wil niet elke dag krampachtig inplannen. "We merken bij ons thuis dat het nooit een ziekenboeg is geworden. Dat er gezegd wordt: oh stil, want mama slaapt." Kinga merkt dat de manier waarop ze omgaat met haar ziekte, ook invloed heeft op de kinderen. "Ik denk dat we dat waardevoller vinden dan elke minuut samen te zijn."

Chemokuren

Toch blijft het leven onzeker voor Kinga, vertelt ze. "Maar het is niet zo onzeker dat het volgende week voorbij is. Ik zit nu in een periode van chemokuren, die slaan aan. Dat is het laatste nieuws. Het volgende nieuws kan weer beide kanten opgaan." De laatste periode draagt Kinga ook bewust een muts, omdat haar haar uitvalt als gevolg van de therapie. Hans vroeg haar of ze dat erg vindt. "Soms wel, soms niet. Toen ik hier aan begon, dacht ik al: ik krijg een bowlingbal op mijn hoofd, zo noemen we dat thuis."

Stretchers

Dat ze nieuwe plannen maakt voor een tour en een CD, komt door de verwachtingen die de dokters hebben. "De kans zaterin dat ik in het voorjaar best oké zou zijn, die kans was er. Dus toen ik zei dat ik stop bij Sela, wist ik wel: ik stop niet met zingen." Wel is Kinga gestopt met het zingen bij vrouwenavonden, jeugddiensten en jubilea. Het kost haar teveel energie in vergelijking bij concertern van Sela, waar altijd goed voor haar werd gezorgd. "De crew zorgde zo goed voor me. Als we op tour zijn, hebben we een tourmanager, iemand die er elke dag bij is en alles weet. Er stonden altijd stretchers voor ons klaar. Na de soundcheck werd steeds tegen me gezegd: Kinga, ga liggen, ga wat slapen. Dat is hartstikke mooi."

Het hele gesprek met Kinga Bán kun je hier terugluisteren. In de uitzending zong ze ook een lied van haar nieuwe CD.

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari