Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

MercyMe Word Of God Speak
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

MercyMe Word Of God Speak
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

MercyMe Word Of God Speak
Luister

Lydia Zimmer stopt na de zomer met zingen

lydiazimmer_gnrdinsdag 23 januari 2018 11:55

Lydia Zimmer stopt voorlopig met het maken van muziek en het geven van concerten. Dat vertelde ze dinsdagochtend in Bij Jorieke op Groot Nieuws Radio, waar ze de verrassingsgast was. Na een periode van burn-out, wil ze na de zomer starten met een blanco pagina. "Ik merk langzaam dat het zingen te veel voor me is. Ik wil heel graag verder met wat ik heb geleerd door de burn-out", vertelt Lydia.

In de periode van herstel kwam de vraag bij haar op of dit is wat ze nog steeds wil blijven doen. Of zijn er andere dingen blijven liggen waar geen ruimte was, omdat de agenda vol zit met concerten? "Voor mezelf heb ik nu de keus gemaat om echt even helemaal te stoppen. Vorige week heb ik het daar met Marcel over gehad. De processen gaan door in mijn hoofd en het combineren is te druk. Tot de zomer doe ik alle leuke dingen die we nog hebben staan. Daarna wil ik de tijd nemen om te gaan ontdekken wie ik ben en wat ik zelf wil", aldus Lydia op Groot Nieuws Radio. Marcel Zimmer gaat wel door met muziek maken. 

Het stoppen met het maken van muziek vind Lydia Zimmer erg spannend. "De ene keer denk ik: wat goed! De andere keer: oh, wat ga ik doen? Vanaf het moment dat ik het besprak met Marcel, zeiden we: dit gaan we doen. Vanaf dat moment krijg ik veel dingen van God. Iemand zei: Ik denk dat God deuren gaat dichtdoen en andere deuren gaat openen."

"Ik laat alles los, ook het zingen. Misschien voor altijd, misschien ook niet. Ik zou het heel fijn vinden als de blanco pagina weer gevuld wordt. Misschien komt de muziek terug, maar dan weet ik ook dat het goed is en dat het mijn eigen keuze is. Met mijn hoofd moet ik hier de tijd voor nemen. Ik moet in het diepe springen, omdat het er anders niet van gaat komen. Ik ben heel benieuwd wat eruit gaat komen."

Het hele gesprek met Lydia Zimmer in Bij Jorieke kun je hier terugluisteren.

Jorieke sprak ook met Lydia Zimmer over haar roots. Lydia werd geboren op het zendingsveld in Laos. Daar heeft ze vier jaar gewoond, waarna ze twee jaar in Nederland verbleef. In haar zesde levensjaar verhuisde ze naar Zuid-Afrika. "Dat werd echt mijn land", vertelt Lydia. "Het werd al snel heel eigen. Nederland was veel meer het land voor verlof. Daar gingen we eens in de twee of drie jaar heen en zag je wat familie. Ik was altijd weer blij dat we naar huis gingen, want zo voelde Afrika." Toen Lydia vijftien was, ging het gezin definitief terug naar Nederland.

Burn-out

Recent raakte Lydia burn-out. De aanloop daar naar toe is een langzaam proces geweest, vertelde ze in Bij Jorieke. "Mijn onzekerheid kwam wel vaker naar boven. Met optredens en zingen dacht ik: is het wel goed genoeg? En het gevoel van: ik moet iets doen waar mensen plezier in hebben, waar ze iets aan hebben. Ik was heel erg voor anderen aan het denken. Dat komt ook voort uit het opgroeien als zendelingskind: je bent er voor anderen."

Ze dacht dat ze op tijd op de remde trapte. "Maar na een week of zes dacht ik: hier zit meer achter dan een beetje moe zijn of teveel werken. Toen ben ik gesprekken aangegaan met een psycholoog. Het besef dat je helemaal niks meer kan, vond ik heel heftig. Ik kon geen keuzes meer maken, niet kiezen wat ik aan wilde en wat we zouden eten. Ik liep als een zoutzakje achter Marcel aan. Ik heb ook wel een moment gehad dat ik 's avonds in bed lag en tegen God zei: 'Mag ik alstublieft morgen in de hemel wakker worden? Dan ben ik overal van af.' Ik was niet depressief, maar ik wilde leven zonder al het gedoe."

People-pleaser

"Ik heb nu geleerd dat ik gewoon goed ben zoals ik ben. Ik mag ook zelf dingen willen. Omdat je altijd vanuit de ander denkt, was ik een op-en-top people-pleaser.  Ik merk nu dat ik het heel moeilijk vind om te zeggen wat ik zelf wil en leuk vindt. Ik heb het idee dat het deel van mijn brein dat daarvoor moet zorgen nooit echt geactiveerd is."

"God heb ik heel bijzonder ervaren in deze periode, daar ben ik oprecht dankbaar voor. Een paar dagen nadat ik gestopt was, kwamen er kaartjes en bemoedigingen van mensen. Daarin zag ik echt de hand van God. Hij zei: 'Ik ben erbij, we gaan er samen iets moois van maken'."

Beeld: Lisa Petersen voor Groot Nieuws Radio

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari