Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Christelijk Mannenkoor Altena olv Martin de Jong De Zaligheid Is Van God
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Christelijk Mannenkoor Altena olv Martin de Jong De Zaligheid Is Van God
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Christelijk Mannenkoor Altena olv Martin de Jong De Zaligheid Is Van God
Luister

Protestant mag mee naar Wereld Jongerendagen

wjd2019woensdag 24 januari 2018 07:30

Over precies een jaar worden in Panama de Wereld Jongerendagen gehouden, het grootste jongerenevenement ter wereld. Veel katholieken komen daar elke drie jaar op af. Bij het organiseren van de reis vanuit Nederland is Bob Wegkamp betrokken. Hij hoopt dat in 2019 ook protestantse jongeren meegaan. "We hebben het streven om onze niet-katholieke broeders en zusters uit te nodigen."

Het thema van de Wereld Jongerendagen 2019 is 'Discover Your Identity'. De paus gaf bij dat thema een vers uit het Bijbelboek Lucas, waar Maria van de engel Gabriël hoort waar haar leven in het teken van zal staan. "We gaan kijken naar wat onze roeping nou eigenlijk is. Wat is jouw identiteit", vertelt Bob Wegkamp, jongerenwerker bij de Katholieke Charismatische Vernieuwing, woensdagochtend op Groot Nieuws Radio. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Wereldkerk

Waarom de Wereld Jongerendagen zo'n succes zijn, komt volgens Wegkamp dat jongeren daar ervaren wat het is om een wereldkerk te zijn. "Je bent de ervaring van je eigen land, je eigen parochie of gemeente. Op z'n evenement kom je mensen uit alle landen tegen, dat is een hele bijzondere ervaring." Ook het ontvangst van de paus wordt een bijzonder moment. "Het is een belangrijk onderdeel van het evenement. Het is heel mooi dat we hem mogen ontvangen."

Catechese

In De Nieuwe Morgen schetste Wegkamp al hoe een doorsnee dag op de Wereld Jongerendagen eruit gaat zien. De dag begint met een Nederlands programma in Panama Stad. "Daar krijgen we catechese van een bisschop. Een bisschop vertelt iets over het thema, dat gaat over Maria dit keer. Daarna kunnen jongeren kiezen, afhankelijk wat voor werk of interesses ze hebben, voor een extra thema. In de ochtend zijn we met z'n allen bij elkaar. 's Middags zijn er jeugdfestivals. Iedereen kan zelf kiezen waar hij naar toe wil. Er zijn podia, evenementen, er is veel muziek, erg belangrijk."

Werkenden

Bob Wegkamp hoopt dat er vanuit Nederland 300 mensen meegaan. "Dat is wel een beetje ambitieus voor ons, maar daar gaan we wel voor. We denken dat er behoefte aan is. Voor iemand die werkt kan dit een moment zijn waarop je zegt: wat ik wil nou? Je hebt net je studie klaar, je hebt je eerste baan, maar wat ga ik de rest van mijn leven doen? Discover your identity. Dat is een heel mooie reis daarvoor."

« Terug

Deel via