Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Christelijk Mannenkoor Altena olv Martin de Jong De Zaligheid Is Van God
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Christelijk Mannenkoor Altena olv Martin de Jong De Zaligheid Is Van God
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Christelijk Mannenkoor Altena olv Martin de Jong De Zaligheid Is Van God
Luister

Steeds minder inwoners IJsland zijn gelovig

ijslandvrijdag 26 januari 2018 07:30

Steeds minder IJslanders zijn gelovig. Nul procent van de jonge IJslanders gelooft in het scheppingsverhaal uit de Bijbel, blijkt uit onderzoek. De minste religieuze mensen zijn te vinden in de hoofdstad Reykjavik. Toch gelooft oud-zendeling Mayke Shaw niet dat alle jeugd God heeft afgezworen. "Als Satan zoveel ruimte heeft, denk ik: God moet nog veel meer ruimte hebben, want Hij is overwinnaar!"

Vier jaar lang woonde Mayke samen met haar man Carl in Reykjavik. Ze zagen dat de nood onder jongeren hoog is. "Er was wel een honger naar God. IJsland is een heel spiritueel land, iedereen is zoekende, iedereen wil overal over praten, maar de echte God werd niet altijd gevonden", vertelt Mayke op Groot Nieuws Radio. Het ligt volgens har aan de cultuur van het land. "De oude Noorse godsdiensten leven daar nog. Er wordt nog steeds geloofd in elven en trollen, hoe gek dat ook klinkt. Er heerst een geestelijke atmosfeer die trekt. Dat voel je daar ook letterlijk als je daar bent."

In de jaren dat Mayke en Carl zendelingen waren in IJsland hebben ze veel contacten gelegd met kerken en mensen, om hun leven met God voor te leven. Ook hadden ze een discipelschapstrainingsschool. Christenen uit binnen- en buitenland werden getraind voor de zending, omdat er behoefte was aan meer zendelingen in IJsland.

Ook hadden Mayke en Carl een koffiehuis waar veel tieners de boel onveilig maakten. "Tieners voelen zich daar soms heel erg leuk. Meteen na schooltijd kwamen ze in ons koffiehuis. Soms bleven ze hangen tot sluitingstijd, tot laat in de avond", vertelt Mayke. Met enkele tieners heeft ze een relatie kunnen opbouwen, die vervolgens ook God hebben aangenomen in hun leven. "Dat zijn de mooiste verhalen."

Mayke gelooft dat er nog zeker hoop is voor IJsland. "Ik zie wel dat het geloof afzwakt, maar er is nog zeker hoop. Kerken doen veel om jeugd te discipelen. Ik zou willen zeggen: wie zich geroepen voelt: ga daar heen. God is daar zeker!" 

Het hele gesprek met Mayke Shaw kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari