Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Heb je de kerk nodig om te kunnen geloven?

kerkbanken_pexelsmaandag 29 januari 2018 11:55

Ga jij op zondag naar de kerk of bezoek je bewust geen gemeente? En heb je de kerk wel nodig om te kunnen geloven in God? De uitzending van Bij Jorieke stond maandag in het teken van deze vragen. Theoloog Stefan Paas vertelde waarom hij juist wél naar de kerk gaat. "In het algemeen denk ik dat het lastig is om christelijk te geloven zonder de kerk", vertelde Stefan Paas op Groot Nieuws Radio.

"Heel veel in het geloofsleven lijkt te draaien om de vragen: wat heb ik nodig? Wat kan ik gebruiken? Hoe kan ik het inpassen in mijn leven?  Hoe kan ik mijn leven nog beter, efficienter en vrolijker maken? De kerk heeft juist iets heel moois, heel ouderwets, iets weerbarstigs. Het past zich niet aan aan jou, maar dit is nu eenmaal gepland op zondagmorgen. En juist voor iemand als ik is dat goed nieuws. Je hoeft niet het hele leven altijd weer te regelen en te plannen, dat het moet passen in je agenda, maar dat er momenten zijn dat jij je aanpast aan iets dat er al was vóór jou", aldus Stefan Paas. Het gesprek met hem kun je hier terugluisteren.

"Reclames creëeren vaak onrust. Ben je wel gelukkig? Heb je precies de goede vrouw, de goede auto? Bij de kerk word je simpelweg op een bepaald tijdstip bij een aantal mensen gezet en volg je de liturgie. Daar kun je leren dat het misschien niet altijd draait om het optimale, het beste wat je kunt vinden. Dit is waar je het mee moet doen. Dat is een oefening in liefde, geduld en mens worden."

Consumentengedrag

Stefan Paas heeft begrip voor omstandigheden die er voor zorgen dat mensen 'klaar' kunnen zijn met de kerk, maar hij zet zich af tegen consumentengedrag. "Je wordt voortdurend lekker gemaakt met dromen van nog meer, nog hoger, God wil nog meer met jou. Dat vind ik meer reclametaal dan geloofstaal. Kijk een avondje televisie en je ziet precies dezelfde teksten, maar dan zonder religie."

Generaties

Ook wil Stefan Paas niet de keten van de generaties breken. "Ik ben altijd wel onder de indruk dat honderden jaren lang, zover ik terug kan kijken in de geschiedenis, mensen in alle trouw hun kinderen ten doop hebben gehouden, ze proberen op te voeden in geloof, zover dat ging. Ik heb er van onder de indruk hoe kwetsbaar dat is. Er hoeven maar een of twee generaties te zijn die liever naar de meubelboulevard gaan dan naar de kerk, en het is weg. Die geloofsoverdracht is kwetsbaar. (...) Het dooreven van het geloof staat of valt met de trouw van generatie op generatie. Voor het afbreken is maar één persoon nodig."

Kinderen

Stefan Paas is niet van de regel dat je persé twee keer per zondag naar de kerk moet, maar een zekere regelmaat daarin is belangrijk. "Geloven zonder kerk, blijkt uit onderzoeken, is heel lastig, dat lukt maar één generatie. Geef het maar eens aan je kinderen door buiten de context van een geloofsgemeenschap, dat valt onzettend tegen. Dat zie je ook heel veel. Je eigen onvrede geef je mee aan je kinderen. Je ontneemt je kinderen de mogelijkheid om zelf zich tot die traditie te verhouden."

Volgens Stefan Paas word je in de kerk verbonden aan de Bijbel en leer je te bidden. "Dat kan wel in je eentje. En er zijn mensen die het lukt, maar het gros van de mensen kan dat moeilijk volhouden zonder ingebed te zijn in een geloofsgemeenschap."

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari