Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

"Je moet met elkaar in gesprek over Israël"

Vlag Israëlmaandag 29 januari 2018 07:55

Is er bij jou in de kerk genoeg aandacht voor Israël? Christenen voor Israël presenteerde vorige week 12 stellingen. Er zou in de belijdenissen van de kerk veel staan, maar ontbreekt het aan aandacht voor het Joodse volk. Eeuwout Klootwijk, verbindend specialist Kerk & Israël bij de Protestantse Kerk, stelt dat het gesprek niet mag ontbreken, want het gesprek gaat over de identiteit van de kerk.

Wel vindt Klootwijk dat in het gesprek over Israël duidelijk gemaakt moet worden waar het dan precies over gaat. Gaat het om het volk Israël, de staat Israël of de bezinning op de Joodse wortels van het christelijk geloof? Volgens hem worden vaak veel zaken direct op één hoop gegooid. 

Roepingen

Als het gaat om de Protestantse Kerk in Nederland is die kerk "zeer verbonden met het volk Israël", vertelt Klootwijk in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio. "In de kerkorde van de Protestantse Kerk staat de roeping tot onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël." Die roeping is verbonden met twee andere roepingen: de diaconale roeping (het geven van een stem aan hen die geen stem hebben, de positie van Palestijnse christenen en Joodse minderheden) en de oecumenische roeping (de verbondenheid met christenen wereldwijd, dus ook met Palestijnse christenen in Israël en de Palestijnse Gebieden). "Die proberen we met elkaar te verbinden, daartoe zijn we geroepen. Dat is niet makkelijk, dat botst en schuurt heel vaak."

Wortels

Klootwijk denk dat je het in een gesprek over Israël nooit goed kunt doen. "Als je een ding zegt, dan is er altijd iemand of een partij die zegt: ik ben het daar hartgrondig mee oneens. Maar er is geen andere weg, je moet met elkaar in gesprek gaan hierover, dat is je roeping als kerk. Wat betreft de Joodse wortels die je als kerk hebt, dat heeft te maken met je identiteit. Je kunt niet zonder. Je zult het aan de orde moeten stellen met elkaar."

Vervangingstheologie

In de afgelopen tientallen jaren is er al veel bezinning en aandacht geweest voor Israël. "Maar die pure vervangingstheologie, dat de kerk in plaats van Israël is gekomen, dat kom ik niet heel vaak meer tegen. Men beseft tegenwoordig wel dat je als kerk iets te maken hebt met de Joodse achtergrond. Dat Jezus een Joods is, dat Paulus een Jood is. Maar wat dat vervolgens betekent, daar gaan de meningen weer snel uiteen."

Voor het komende jaar heeft de Protestantse Kerk als speerpunt dat jongeren meer gaan nadenken over wat de verbondenheid met het Jodendom betekent voor de geloofsbeleving van elke dag.

Het hele gesprek met Eewout Klootwijk kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari