Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Chris Tomlin Whom Shall I Fear (God Of Angel Armies)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chris Tomlin Whom Shall I Fear (God Of Angel Armies)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Chris Tomlin Whom Shall I Fear (God Of Angel Armies)
Luister

Mieke van Hoorn: Onze relatie is veranderd door Hans' ziekte

miekefiliae_webswoensdag 31 januari 2018 11:55

Filiae houdt op 10 februari een concert om geld in te zamelen voor de Stichting Stop Hersentumoren. Aanleiding is dat Hans van Hoorn, de man van Filiae-zus Mieke, een kwaadaardige hersentumor heeft. Mieke vertelde woensdag in Bij Jorieke hoe ze omgaat met de ziekte van haar man en wat het met hun leven en geloof heeft gedaan. "Onze relatie is flink veranderd door de ziekte van Hans."

"Het is moeilijk en elke keer moet ik bewust mijn muurtje van zelfbescherming omver halen", vertelt Mieke op Groot Nieuws Radio. "Dat geeft me zoveel moois, dat je zoveel liefde voor elkaar voelt, ook al is het eng en ben je bang om elkaar kwijt te raken. Ik kan intens van hem houden en van hem genieten. Ik geloof dat God ons elke keer weer naar elkaar toetrekt."

"Soms voel ik me bitter, maar niet verbitterd, over de ziekte. Het nadenken over de dood kan zoveel pijn doen, dat schuif ik wel weg", aldus Mieke. Het hele gesprek met haar kun je hier terugluisteren.

Tien jaar terug kreeg Hans op de tennisbaan een epileptische aanval. Samen met Mieke waren ze op dat moment drie maanden in verwachting van hun eerste kindje. Het gebeurde op de avond toen Mieke en Hans vier jaar getrouwd waren. "Ik werd gebeld door een vriend, terwijl ik op de bank een jankserie aan het kijken was. Hij belde dat het niet goed ging met Hans. Hij voelde zich raar en in de wa en kreeg gekke lichtflitsen. In het ziekenhuis dacht ik dat het wel een migraine-aanval kon zijn. Ik ben niet zo paniekerig."

"Terwijl we stonden te praten, moest hij opeens heel erg overgeven. Toen draaiden zijn ogen weg en kreeg hij een epileptisch insult. Ik weet nog wat ik op dat moment in totale paniek was en dacht dat hij dood zou gaan. Zijn lichaam begon te schoken en te schuimen."

De hoop terug

Onderzoeken in het ziekenhuis wijzen uit dat Hans een langzaam groeiende hersentumor heeft die er al jaren zat. "Eerste denk je: hij gaat dood. Of hij moet geopereerd worden. Je gaat op dat moment even uit van het zwartste scenario. Je ziet jezelf al in je eentje een kind opvoeden. Maar daarna komt de hoop terug, dat je denkt: het groeit zo langzaam, dat kan toch nog wel meevallen. Over de levensverwachting kon de arts niks zeggen. Dat kon vijf tot tien jar zijn, maar mogelijk nog meer."

Hans en Mieke besloten niet meteen te starten met behandelingen. "Het beleid was om goed te blijven volgen hoe de tumor zich ontwikkelde. Elk half jaar was er een scan. Operaties en chemokuren hebben altijd bijwerkingen en risico's", vertelt Mieke. "De eerste maanden ging ons leven wel door. Het was een cadeau dat je weet dat de baby er aan kwam. Met name als ik terugkijk, heb ik Gods zorg heel erg gezien."

Operatie

De eerste jaren verliep de ziekte heel rustig en kon Hans nog alles doen. Na tweeënhalf jaar werd toch besloten om tot een operatie over te gaan om zoveel mogelijk van de tumor weg te snijden. "Die operatie ging heel goed", vertelt Mieke. "Hij moest daar in zijn eentje doorheen, dat vond ik heel moeilijk."

"De operatie is goed geslaagd. 95 procent van de tumor werd verwijderd. Na een aantal maanden mocht Hans van de arts weer aan werk gaan denken, maar dat viel flink tegen. Hans wilde wel, maar het kostte hem veel moeite om alles bij te benen. Het werk vroeg te veel van hem. Hij werkte als accountant, dat is een echte prestatiewereld. Je moet steeds hoger op de ladder en daar zat hij volle bak in. Door therapie kon hij leren om dit niet als falen te zien, maar dingen los te laten."

Beeld: website Filiae

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari