Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Kees Kraayenoord & Mozaiek0318 Wie Kan Zich Meten Met U (Radio Edit) (Live)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Kees Kraayenoord & Mozaiek0318 Wie Kan Zich Meten Met U (Radio Edit) (Live)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Kees Kraayenoord & Mozaiek0318 Wie Kan Zich Meten Met U (Radio Edit) (Live)
Luister

"Zet een aantal dingen op scherp als je onveiligheid ervaart"

brambeute_viventodonderdag 01 februari 2018 11:55

Veiligheid is van levensbelang voor een mens, want zonder veiligheid kun je je niet goed hechten of met anderen verbinden. Donderdag vertelde coach Bram Beute in Bij Jorieke hoe je kunt werken aan veiligheid in je relatie, gezin of je werk. "Een bepaalde mate van veiligheid is nodig om je open te kunnen stellen voor anderen en voor een gelijkwaardige relatie. De kern van veiligheid is het besef dat je gezien wordt, dat er oog is voor wat jij nodig hebt voor jouw behoefte."

Onveilige situaties zijn volgens Bram Beute te herkennen aan mensen die het moeilijk vinden open en kwetsbaar te zijn, waar mensen niet het achterste van hun tong laten zien. Bram werkt met de methode van de vier V's. "Wat we geloven is dat ieder mens tot zijn recht komt als hij in verbinding met anderen leeft. Daar zijn we voor gemaakt. Die verbinding kan alleen maar opgebouwd worden als er een bepaalde mate van veiligheid en vertrouwen is. Als vrucht daarvan krijg je meer vrijheid. Uiteindelijk gaan deze principes elkaar versterken. Dan komt er een vliegwiel op gang waar je de vruchten van plukt", vertelt Bram.

Het hele gesprek met coach Bram Beute kun je hier terugluisteren.

De eerste twee levensjaren zijn een cruciale fase als het gaat om veiligheid. "Ben je echt gehecht? Heb je de liefde ontvangen die je nodig hebt? Of werd je de ene dag doodgeknuffeld en de andere dag volledig genegeerd? Dan kan het onduidelijk voor je zijn of je nou geliefd bent of niet. Zo pril, maar dan kan het al enorme impact hebben op je verdere leven. Dat is ook het pijnlijke, omdat je dit soms je hele leven bij je kan dragen."

Hoe werkt dat door in je leven? "Sommige mensen lijken onaantastbaar te worden en voelen zelfs niet meer. Je ziet dat ze geen gevoelens laten binnenkomen. Ze bouwen een blokkade op, letterlijk ter bescherming. Dat heb je zelf nodig om overeind te blijven." Je kunt dat volgens Bram Beute herkennen als je sneller gespannen bent of altijd alert bent.

Wat kun je doen als je onveiligheid ervaart? "Vaak is het iets dat breder is dan alleen bij jou. Als je de enige bent, is de kans groter dat het iets uit je verleden is. Maar vaak wordt het breder beleefd en kun je een aantal dingen met elkaar op scherp zetten. Dat het duidelijk wordt waar je met elkaar mee aan de slag gaat."

Beeld: Vivento

« Terug

Deel via