Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Priesters gezocht voor katholieke kerk in Nederland

priestermaandag 29 januari 2018 13:30

Wat wil je worden als je later groot bent? Als je die vraag stelt, hoor je niet zo vaak dat iemand priester wil worden. Toch is er een grote behoefte aan priesters in Nederland, maar eigenlijk in heel West-Europa, stelt Patrick Kuipers, rector van de nieuwe priesteropleiding in Utrecht. Het aartsbisdom Utrecht is samen met de bisdommen Rotterdam en Breda een nieuwe hbo-opleiding voor priesterstudenten gestart.

De studie valt onder de verantwoordelijkheid van het Ariënsinstituut in Utrecht. Hoewel er al een academische opleiding in Tilburg is, en dat er in Utrecht een hbo-opleiding is voor theologie en levensbeschouwing, vond Kuipers het nodig om een nieuwe opleiding te starten. "Gaandeweg bleek dat hun curriculum en insteek niet zo goed aansloten bij waar wij voor staan en wat wij belangrijk vinden. Daarom is gekeken naar een eigen route samen met de bisdommen Rotterdam en Breda. En dat is het programma dat er nu is uitgekomen", aldus Kuipers.

Hoewel er nog geen aanmeldingen zijn voor de opleiding, is de behoefte aan priesters groot. "Er zijn veel parochies die zonder priesters moeten functioneren. We kunnen goed priesters gebruiken", vertelt Kuipers. Wel zijn er al een aantal kandidaten die mogelijk de opleiding gaan volgen.

Jonge mannen

Wat moet je in huis hebben om priester te worden? "In ieder geval een gezonde basis geloof", zegt Kuipers. "We  hebben jonge mannen nodig die stevig in hun schoenen staan en die zich bij voorkeur ook thuis weten in de gemeenschap van de kerk. En vanuit daar de roepstem van God in hun hart hebben verstaan om zichzelf in dienst te stellen van Christus en Zijn evangelie."

Roeping

In de bisdommen zijn speciale commissies (roepinenraden) die zich bezighouden met de werving van nieuwe priesterstudenten. "Dat is altijd ingewikkeld", zegt Kuipers. "Want een roeping komt natuurlijk van God. Die wekt in het hart van mensen om Hem te volgen. Maar daarnaast moet er de nodige publiciteit en aandacht zijn voor het feit dat een leven in dienst van de kerk ook een optie voor een levensvervulling is."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari