Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Kinga Ban Zomaar Een Morgen
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Kinga Ban Zomaar Een Morgen
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Kinga Ban Zomaar Een Morgen
Luister

"Nico ter Linden hield veel van de Bijbel"

nicoterlinden_wikidinsdag 30 januari 2018 13:30

De Amsterdamse dominee Nico ter Linden overleed dit weekend op 81-jarige leeftijd. Hij was bekend als predikant van de Westerkerk in Amsterdam en van boeken als 'Het verhaal gaat'. Volgens journalist Enny de Bruijn van het Reformatorisch Dagblad was Ter Linden een groot liefhebber van de Bijbel. "Hij legde dat misschien wat anders uit dan in orthodoxe kringen gebruikelijk is, maar hij hield erg van de Bijbel."

Anderhalf jaar geleden sprak Enny de Bruijn met Nico ter Linden. "Ik vond hem een ontzettend sympathieke man. Je wist van tevoren dat als je er als journalist van het Reformatorisch Dagblad heen gaat, dat je het over een bepaald uitgangspunt het niet eens bent. Dat moet natuurlijk in zo'n gesprek goed besproken worden, namelijk de visie op de Bijbel. Dat wisten we allebei en daar hadden we een heel goed gesprek over, vond ik zelf, waarbij je ook veel punten van overeenkomsten ontdekt."

Paradoxen

Ter Linden is bekend van zijn hervertelling van de Bijbel. "Hij vertelt de Bijbelverhalen aan mensen die veel moeite hebben met alle dingen in de Bijbel die tegen je gezonde vertand in gaan, zoals Jezus die over het water loopt, of nog erger: dat Jezus uit de dood opstaat. Wat Nico ter Linden doet... hij zegt niet dat het niet waar is. Hij sprak altijd in paradoxen. Hij zei dat het wel waar is, maar niet echt gebeurd."

"Nog een voorbeeld: de hemel is een product van onze verbeelding, maar dat betekent nog niet dat de hemel louter fantasie is. Zij uitspraken zijn heel literair en filosefisch waar je als gewone luisteraar niet goed grip op krijgt. Eigenlijk gelooft hij niet zo in de letterlijke uitleg van de Bijbelverhalen. Maar wat hij doet is het voor hedendaagse mensen verteerbaar maken door het psychologisch en filosofisch te banderen." Wel is Enny de Bruijn benieuwd of zijn gedachtegoed nog interessant blijft voor de komende generaties.

Doek

De eerste gedachte die bij Enny de Bruijn kwam toen ze hoorde van het overlijden van Nico ter Linden was: nu weet hij hoe het ziet. "Hij liet dat altijd in het midden. Meer dan 10 jaar geleden schreef hij in een boekenweek-essay: 'De vraag of er aan gene zijde van het doek iets of iemand is, of niets of niemand, dat moet in dit ondermaanse onbeantwoord blijven'. Dat weet hij nu."

Het hele gesprek met Enny de Bruijn over het overlijden van Nico ter Linden kun je hier terugluisteren.

Beeld: Wikipedia

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari