Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Kinga Ban Zomaar Een Morgen
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Kinga Ban Zomaar Een Morgen
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Kinga Ban Zomaar Een Morgen
Luister

Prinses Beatrix viert tachtigste verjaardag

prinsesbeatrix_rvdwoensdag 31 januari 2018 07:30

Ruim 33 jaar was Beatrix onze koningin. Vijf jaar geleden droeg ze het stokje over aan haar zoon Willem-Alexander en sindsdien heet ze weer prinses Beatrix. Woensdag viert ze haar tachtigste verjaardag. Het valt royaltywatcher Tirza van der Graaf op dat ze nog best wel actief is. "Het is bijzonder dat we har nog zien. Als je kijkt naar vorsten in andere landen die ook zijn geabdiceerd, dan is zij nog best wel heel actief."

"Als ik kijk naar de optredens, zie ik dat ze wat losser is geworden. Ze let wat minder op de pers bijvoorbeeld. Ze gaat haar eigen gang", vertelt Tirza van der Graaf op Groot Nieuws Radio. Zo opent prinses Beatrix nog regelmatig tentoonstellingen en heeft ze veel affiniteit met kunst.

Beatrix viert haar tachtigste verjaardag in besloten kring op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, de plek waar ze woont. "Komende zaterdag is er wel een groot feest in het paleis op de Dam. Ik verwacht dat er dan ook wel leden van andere koningshuizen zullen komen, bijvoorbeeld koningin Sofia van Spanje of koningin Margrethe van Denemarken. We weten dat ze daar heel goed mee kan opschieten, dus ik denk dat daar een groot internationaal feest wordt gevierd."

Het hele gesprek met Tirza van der Graaf kun je hier terugluisteren.

Kanonschoten

Tachtig jaar geleden werd er verheugd gereageerd op de geboorte van de prinses. "Als je kijkt naar de journaals uit de tijd en de verslagen leest, dan zie je dat het een groot festijn was. Mensen gingen de straat op, namen vrij om feest te vieren. Er werd veel muziek gemaakt, er waren fanfares. En werden 51 kanonschoten gedaan, dat is een traditie als er een prinsesje wordt geboren." Ook gaat het verhaal dat moeders die op dezelfde dag een kind kregen, een gratis kinderwagen kregen.

Plicht

Beatrix wilde aanvankelijk geen koningin worden, zei ze in een interview ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag. "Toen heeft ze verteld dat ze het als puber helemaal niet zo zag zitten. Het voelde voor haar als iets verplichts dat ze een beetje oneerlijk vond. Waarom moet ik dat doen en mijn zusjes niet? Op een gegeven moment heeft ze de knoop doorgehaakt en is ze het als haar plicht gaan zien. Toen dacht ze: ik wil er voor gaan, toen is ze zich serieus gaan voorbereiden op het koningschap", vertelt Tirza van der Graaf.

Op de website van EO Visie kun je de Grote Prinses Beatrix Quiz spelen.

Beeld: RVD / Jeroen van der Meyde

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari