Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

"Misbruikslachtoffer moet altijd voorop staan"

abusedonderdag 01 februari 2018 08:30

Leiders van pinkster- en evangeliegemeente denken zaterdag na over een veilige kerk. Wat moet er gedaan worden als er sprake is van seksueel overschrijdend gedrag? Machiel Jonker, voorzitter van de VPE, stelt dat het slachtoffer altijd voorop moet staan. "We kunnen nog wel eens een cultuur hebben waar de naam, bediening of gemeente beschermd moet worden in tegenstelling tot het slachtoffer."

Dat seksueel overschrijdend gedrag ook voorkomt in kerken, werd vorig jaar opnieuw duidelijk. Toen kwam de misbruikzaak in de charismatische gemeente House Of Heroes aan het licht.

Toerusting van leidinggevenden over dit onderwerp is belangrijk, zegt Machiel Jonker donderdagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio. "Als er iets speelt, willen we duidelijk maken: zaken die grensoverschrijdend zijn en waar de Nederlandse wetgeving over spreekt, dat is niet iets wat we intern houden, dat moet direct door naar Justitie", zegt Jonker resoluut. "Een externe partij moet daar over oordelen."

Het hele gesprek met VPE-voorzitter Machiel Jonker kun je hier terugluisteren.

Machtsmisbruik

Daarnaast zijn er ook zaken die niet persé onder Justitie vallen, maar die wel met machtsmisbruik te maken hebben. "Denk aan dominant of intimiderend leiderschap. Of dat er gezegd wordt: je moet doen wat ik zeg, want ik ben een gezalfde van de Heer. Of in Pinksterkringen: verkeerd omgaan met profetische woorden. Dat zijn zaken die we goed aan het licht moeten brengen."

Verklaring

"De preventieve kant is minstens net zo belangrijk", vertelt Machiel Jonker. "Hoe voorkomen we het nou dat in onze gemeenten deze zaken gebeuren? Dan moet je denken aan dat het not done is dat er één kinderwerker bij de kinderen is of bij de oppas van de baby's. Er moet altijd meer dan één persoon zijn om te beschermen en om misbruik te voorkomen." Ook het hebben van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is belangrijk volgens Jonker, al is het hebben van zo'n verklaring volgens hem wel "flinterdun".

Gedragscode

De VPE houdt de dag over 'een veilige kerk' samen met de Stichting Gedragscode Leidinggevenden. Deze stichting constateerde eind vorig jaar dat de zorg voor slachtoffer matig geregeld is in evangelische kerken. Dat was voor de VPE reden om zich aan te sluiten bij deze gedragscode. "We sluiten ons daar bij aan, we ondertekenen het en we werken er mee. Dat is een move die we als VPE gaan maken", aldus Jonker.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari