Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Opwekking Band met Bertina Grijpstra 561 Nederig Van Hart
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Opwekking Band met Bertina Grijpstra 561 Nederig Van Hart
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Opwekking Band met Bertina Grijpstra 561 Nederig Van Hart
Luister

Marco den Toom: Het orgel is mijn manier om een verhaal te vertellen

marcodentoomzaterdag 27 januari 2018 19:55

"Passie is mijn hoofddoel tijdens het musiceren", vertelt Marco den Toom, als hij in ’t Heerlijk Loflied een inkijkje geeft in zijn gedachten over het orgel. "Een orgel is natuurlijk zo'n complex instrument. Het ene orgel is het andere niet. De ene keer wordt je 'begeisterd' door een ruimte, een andere keer door één bepaald registertje van het orgel en de volgende keer weer door de geweldige sfeer. Het instrument is moeilijk te vangen."

Maar wat is het dan dat Marco steeds weer door het orgel geboeid wordt? Is hij er gewoon heel goed in of is het onderdeel van zijn 'zijn'? "Dat laatste vooral denk ik. Ik ben er gewoon gek van om zo’n ding aan te pakken of juist heel verstild te laten klinken. 't Is mijn manier om een verhaal te vertellen. Daar heb ik niemand voor nodig – behalve de assistenten, maar die zijn enorm op me ingespeeld, dat het voelt alsof ik het zelf doe. Je kunt je emoties dus voor 100% kwijt op zo’n instrument."

"Toen ik een jaar of 30 was, heb ik wel eens hardop tegen mezelf gezegd: 'Ik geloof dat ik nou toch wel écht heel erg geniet van wat ik doe. En daarvoor deed ik het ook met heel veel plezier, maar dan was je nog veel meer in de ontdekkingsfase. Je hebt geen idee waar je uitkomt als muzikant. Je wilt wel heel graag, maar of dat dan lukt, dat is vers twee."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

In 'De Muziekstandaard' deelde Marjolein de Wit haar enthousiasme over een opname waarin ze tijdens haar O Sole Mio-solo begeleid wordt door het Hineni Symphony Orchestra. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebook Marco den Toom

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari