Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Edith Post: De politie stond op de plek van onze caravan

edithpost (tim adriaanse)zondag 28 januari 2018 19:55

Op 22 juli 2012 speelde de Noorse trompettiste Tine Thing Helseth ‘Mitt Lille Land’ tijdens een herdenking voor de 77 slachtoffers van Utoya, die een jaar eerder door Anders Breivik vermoord waren. In 't Heerlijk Loflied vertelt trompettist Edith Post dat die uitvoering heel veel herinneringen bovenhaalde. "We waren in 2011 op vakantie in Noorwegen. Ik was het trompet spelen in die periode gewoon een beetje zat. Toch hadden we in de auto een CD van Tine Thing opgezet, gewoon omdat die nou eenmaal in de auto lag. We deden een rondreis door het land, dus we zaten veel in de auto. Toen ik haar hoorde spelen, kwam bij mij ook weer het gevoel terug."

"Ze speelt zó mooi en zowel Arjan als ik dachten: Zo moet een trompet klinken. Hiervoor heb je trompet gestudeerd!."

"En we hebben tijdens die vakantie ook gekampeerd op een camping tegenover het eiland Utoya. Onze kinderen voeren met bootjes in dat water, ook naar dat eilandje toe en het was allemaal prachtig. En we waren daar nog niet een week weg, toen we in Noorwegen op het nieuws zagen dat er een aanslag was geweest. En het kwam ons zó bekend voor. De politie stond gewoon op de plek waar onze caravan stond!"

"Een jaar later heeft Tine Thing gespeeld tijdens een herdenking en dan komt het allemaal weer boven. Zij speelt prachtig, Noorwegen is een prachtig land, maar toch ook die gedachten: ‘Wat als onze jongens op die dag daar met hun bootjes hadden gevaren? Die gedachten komen vaak terug."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

In deze uitzending ook een uitgebreid interview met dirigent Martin Zonnenberg over het Groot Klassiek Koor, een nieuw initiatief waarbij project-koorleden zich in alle hoeken van het land voorbereiden op het gezamenlijk zingen van Vivaldi's 'Gloria' én andere bekende klassieke klassiekers, in samenwerking met The Dutch Orchestra en Wibi Soerjadi.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: TimPhoto - Tim Adriaanse

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari