Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

I Am They Tremble
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

I Am They Tremble
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

I Am They Tremble
Luister

Documentaire 'Liberated' over losse seksuele moraal

liberated_fbpmaandag 05 februari 2018 07:30

Sinds vorige week is de documentaire 'Liberated' te zien op Netflix. Een documentaire die gemaakt is door de christelijke organisatie Exodus Cry. Met deze film willen de makers de gevaren van een losse seksuele moraal in de samenleving laten zien. Seksuologe Mirjam van Deest heeft de documentaire al gezien!

De documentaire laat heftige beelden zien die typerend zijn voor hoe Amerikaanse jongeren de spring break vieren, vertelt Van Deest die verbonden is aan de christelijke ggz-instelling Eleos. "Er worden een aantal jongeren gevolgd die op vakantie zijn. Elk jaar hebben ze één week vakantie en die brengen ze het liefst door in warme oorden. Je ziet hoe ze die doorbrengen. Dan gaat het met name over de invloed van alcohol, maar ook de losse seksuele contacten, wat hun hoogtepunt lijkt te zijn van hun vakantie."

Bekijk hier de trailer van 'Liberated':

Het is gedrag dat Van Deest ook ziet bij Nederlandse jongeren, die hun zomervakantie doorbrengen in warme vakantieoorden in Spanje. Toch zijn er ook onderzoeken die het tegendeel aantonen. "Elke vijf jaar wordt er in Nederland onderzoek gedaan naar hoe jongeren omgaan met seks. Daaruit blijkt dat jongeren wel makkelijk denken over losse seksuele contacten, maar dat ze eigenlijk toch wel de meeste seksueel contacten hebben binnen een langdurige relatie", vertelt Van Deest.

Omgang

De verhaallijn in de de documentaire leidt tot iets heftigs: een verkrachting op een overvol strand waar niemand iets van zegt. De boodschap in de documentaire is volgens Van Deest dat we onze jongeren moeten leren omgaan met groepsdruk, met hun eigen onzekerheid en hoe ze moeten omgaan met social media.

Is deze documentaire een aanrader om te kijken als ouder en tiener? "Dat ligt wel een beetje aan welke leeftijd je tiener heeft. Ik denk dat het goed is om te zien wat er gebeurt en hoe er in de maatschappij wordt omgegaan met seks en hoe het onder jongeren wordt verwoord." Van Deest raadt ouders wel aan om de documentaire met tussenpauzes te bekijken, zodat je kunt praten met je tiener over wat gebeurt.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Liberated

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari