Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

"Het fundament van het huwelijkshuis is genade"

Willem en Marian de Vinkwoensdag 07 februari 2018 11:55

Al bijna veertig jaar zijn Willem en Marian de Vink met elkaar getrouwd. Ze schreven samen het boek 'Hemels Huwelijk' waarin ze met persoonlijke anekdotes veel aspecten van het huwelijk belichten. "Op basis van genade kan je in het huwelijk tegen elkaar zeggen: jij bent er voor mij zonder voorwaarde. Genade betekent dat je elkaar het beste gunt. Genade vergeeft en begint opnieuw als dat nodig is."

Wat verstaan Willem en Marian onder het huwelijk? "Een huwelijk is twee mensen die ervoor kiezen om een leven lang samen door te brengen. Twee mensen die samen echt gelukkig worden", vertelt Willem. Marian vult aan: "Je kunt een huwelijk omschrijven, maar erin geloven is nog veel mooier! Je kan echt open staan voor mensen om je heen als je een goed huwelijk hebt."

Het fundament van het huwelijkshuis is genade, stellen Willem en Marian. "Zo ziet God het liefst: hoe Jezus met de gemeente omgaat is het plaatje voor het huwelijk." Genade is daarin een belangrijk woord. "Als dat fundament er ligt, en dat alles wat oordeel is buiten het huwelijk wordt gehouden, kun je een huis bouwen dat stevig is, wat liefdevol is en waar je klappen op kan vangen als het mis gaat. Je bent er voor elkaar en blijft er voor elkaar. Samen bouw je aan het huwelijkshuis."

Het gesprek met Willem en Marian de Vink kun je hier terugluisteren.

Het huwelijkshuis bestaat volgens Willen en Marian de Vink uit drie onderdelen: het fundament van genade, de muren van zegen en het dak van verbond.

Marian over het fundament van genade: "Zonder genade voor jezelf kan je het ook niet aan een ander geven. Ik kon Willems liefde niet ontvangen omdat ik het soms niet geloofde als hij zei 'ik hou van je, ik vind je mooi, je bent de liefste voor me'. Willem zei dat wel, maar ik voelde het niet zo. Ik voelde me in eerste plaats schuldig naar God. Pas toen ik Zijn genade aannam, kon ik Willems liefde ontvangen." Willem: "Toen werd het echt leuk om van haar te houden. Ik moest leren om zijn hart niet te betwijfelen. Als je elkaar hart niet betwijfeld, ontstaat er ruimte. Jij hebt het beste met mij voor!"

Alle stenen van je leven kun je bouwen op het huwelijk, dat wordt bedoeld met 'muren van zegen'. "Veel mensen zeggen dat het huwelijk onderdeel is van het leven. Je hebt kinderen, sport, hooby's, werk en ook nog het huwelijk. Maar wij denken dat het huwelijk in al die aspecten doorwerkt. (...) Geef het huwelijk dus de eerste prioriteit. Als andere dingen belangrijker zijn, schaadt dat als domino-effect eigenlijk alles."

Het 'dak van verbond' staat voor het samen oud worden. "De vanzelfsprekendheid van dat we gewoon samen oud worden. Hoe hoog de muren ook in je leven worden, het dak groeit altijd mee. Het geeft veiligheid, we gaan het samen doen. Als je gaat trouwen en je denkt: misschien houden we het maar vijf of tien jaar vol, dan voelt dat onveilig. Je relatie kan zomaar verbroken worden."

Het boek 'Hemels Huwelijk' van Willem en Marian de Vink kun je bestellen op Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: Willem en Marian de Vink

« Terug

Deel via