Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Waarom de Rohingya gehaat worden in Myanmar

rohingya_fbpzoadinsdag 06 februari 2018 08:30

De Rohingya worden al jarenlang vervolgd, maar toen in augustus vorig jaar een explosie van geweld uitbrak, sloegen ze massaal op de vlucht naar Bangladesh. Als moslims zijn ze in de minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Meer dan 650.000 mensen zijn gevlucht voor het geweld. Journalist Jilke Tanis was voor hulporganisatie ZOA onlangs in die provincie Rakhine.

Vorige week kwam Jilke terug van haar reis naar Myanmar, waar ze een film maakte over het werk dat ZOA doet onder de Rohingya. "De Rohingya zijn een vervolgd volk, ze zijn niet voor niks naar Bangladesh gevlucht. In Myanmar leven ze in kampen en dorpen waar ze sinds 2011 ook niet meer uit mogen", vertelt Jilke dinsdagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio.

Clash of cultures

Waarom worden de Rohingya zo gehaat in Myanmar? "Het is een ontzettend complex verhaal", vertelt Jilke Tanis. "Je hebt drie conflicten in Rakhine. Tussen de overheid en de mensen van Rakhine, de boeddhisten zeg maar. Er is een conflict tussen de overheid en de Rohingya en een conflict tussen Rakhine en de Rohingya. De Rohingya worden gezien als buitenlanders, want ze komen oorspronkelijk uit Bangladesh. Rond 1823 zijn ze door de Britten naar Myanmar gestuurd omdat het zulke goede rijstboeren zijn. Ze zijn nooit geaccepteerd als inwoners van Myanmar." Volgens Jilke Tanis is er een clash of cultures aan de gang in Myanmar. "De boeddhisten in Rakhine willen graag een eigen staat waar volgens hen de moslims niet thuishoren."

Kansen

Een ander probleem dat speelt in Rakhine is de armoede. "Rakhine is de tweede armste staat van Myanmar. Mensen hebben absoluut geen kansen en mogelijkheden. De moslims hebben enorme problemen, en tegelijk zie je ook dat de boeddhisten die ik gesproken heb, geen kansen hebben om hun leven te verbeteren", vertelt Jilke Tanis.

Niet uit het oog verliezen

ZOA werkt in Rakhine aan een nieuw project om boeddhisten en moslims weer samen te brengen. Jilke Tanis: "Ik denk dat het belangrijkste is om in elk geval niet de mensen uit het oog te verliezen. Als je in een vluchtelingenkamp komt en je ziet duizenden mensen, dan is het al snel dat je met je handen in het haar zit: hoe moet dit ooit verbeteren? Het belangrijkste is om met mensen in gesprek te gaan. Als je ze in de ogen kijkt en hun verhalen hoort, hun pijn en verdriet ziet, dan raak je niet afgestompt."

Het hele gesprek met Jilke Tanis kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina ZOA

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari