Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

MercyMe Word Of God Speak
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

MercyMe Word Of God Speak
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

MercyMe Word Of God Speak
Luister

Geef richting aan je gedrag: waarom gebruik ik sociale media?

socialemedia_pexelsmaandag 05 februari 2018 17:30

We horen vaak over de negatieve effecten van sociale media. Ook Verslavingskunde Nederland, een vakvereniging voor behandelaars, merkt dat sociale media steeds vaker een belemmering zijn voor ons gewone leven. Hoe kunnen we daar van af komen? Aline Verhoeff, klinisch psycholoog bij Eleos, zegt dat we onszelf meer richting moeten geven in ons eigen gedrag. "Wat wil nou echt met deze sociale media?"

De vraag waarom je sociale media gebruikt, kan meer richting geven aan je eigen gedrag in hoe je sociale media gebruikt. "Dat klinkt soms kinderachtig, maar soms kan het echt helpen om jezelf te begrenzen in het gebruik. Dan kun je zeggen: tussen acht en half negen ga ik mijn sociale media checken en daarna leg ik mijn telefoon buiten bereik. Dan creëer je grenzen in de tijd of afstand tot je apparaat om jezelf te begrenzen. Dat kan helpen om de verleiding, de prikkel te weerstaan."

Het hele gesprek met Aline Verhoeff kun je hier terugluisteren.

Verslaving?

Een Facebook- of WhatsApp-verslaving wordt vaak niet erkend als een echte verslaving. Volgens Aline Verhoeff is het moeilijk om concrete criteria vast te stellen wanneer er precies sprake van een verslaving is. Ook is er volgens Verhoeff nog onvoldoende onderzoek naar gedaan.

Toch kunnen de gevolgen van veel gebruik van social media groot zijn. "Over het algemeen wordt het sociale leven erg belemmerd door het gebruik van sociale media. Dat lijkt in tegenspraak, maar veel mensen merken dat ze minder toekomen aan zinvolle en actieve taken zoals sporten of contact in real life. En soms komen mensen ook veel minder toe aan werk of activiteiten in het gezin", aldus Verhoeff.

Zelfbeeld

Wat Verhoeff ook merkt is dat de emotionele gevolgen groot zijn van veel Facebooken en Whatsappen. "Dat problemen rondom zelfbeeld, die toch al een beetje bestaan, verder worden aangewakkerd. Het lijkt dat anderen het beter en perfecter hebben. Daar kunnen mensen zich heel akelig door voelen. Dat is een nare bijwerkin van het bezig zijn met sociale media. En soms zien we ook dat mensen lichamelijk slechter gaan functioneren. Daar is wel veel aandacht voor, met name bij pubers die tot laat in de nacht op sociale media zitten of met WhatsApp in de weer zijn. Die komen slaap te kort en dat merk je in de prestaties overdag."

Ouderwets bordspel

Een andere tip van Aline Verhoeff om te minderen met sociale media: bedenk alternatieven. "Vaak is het de leegte en verveling die we vullen met sociale media. Spreek vaker in real life af. Zoek slow entertainment, lees een boek of doe een ouderwets bordspel. Vaak zie je dat dit dingen zijn die bevredigen en die geen naar, lee gevoel achterlaten wat het gebruik van sociale media vaak wel met zich meebrengt."

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari