Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Rachael Lampa Turn Your Eyes Upon Jesus
Luister

"Elke sporter kwam wel in aanraking met het evangelie"

bobsleeolympics_pexelsdonderdag 08 februari 2018 08:30

Vrijdag gaan de Olympische Winterspelen van start in Zuid-Korea. Dertig jaar geleden werd in dat land ook al de Spelen gehouden. Klaas Huizinga was er destijds bij in Seoul, toen hij daar werkte als zendeling. Hij blikt terug op hoe christenen dit evenement aangrepen om te evangeliseren. "Onder de sporters is er toen niet één geweest die niet even in contact is geweest met het evangelie."

Huizinga, nu NGK-predikant in Hoorn, werkte destijds in een Presbyteriaanse kerk waar hij diensten verzorgde voor Engelstalige studenten. Ook gaf hij training aan kandidaat-zendelingen die naar het buitenland wilden gaan. "Korea is een mono-cultuur. De mensen daar hebben weinig ervaring in het omgaan met mensen uit andere culturen en talen." Huizinga hielp hen om in andere culturen het evangelie te brengen.

Bijbels

In 1988 stond Zuid-Korea op z'n kop door de Olympische Spelen. Ook christenen speelden in op dit mega-evenement. "In de kerkdiensten, in alle activiteiten van de kerk, alles was er op gericht om het evangelie te delen met de mensen, met de sporters", vertelt Huizinga. "Dat ging vaak heel persoonlijk. Gezinnen probeerde hun huizen open te stellen oor de toeristen, dat ze binnen mochten komen om te zien hoe een Koreaans gezin leeft. En dan lieten ze ook meteen ziet wat ze in huis deden op geloofsgebied, zoals bidden. Er werden ook Bijbels uitgedeeld aan mensen. Ze probeerden persoonlijk contact te maken. Het was niet massaal en groot, want dat werd niet toegestaan."

Opwekking

Het christendom nam begin twintigste eeuw een enorme vlucht in Zuid-Korea, toen er daar een opwekking plaatsvond. Het evangelie landde in de harten van mensen, midden in een cultuur waar het boeddhisme op z'n retour was. "De mensen kwamen in een geestelijke vacuüm terecht. En toen kwam dit, de mensen zagen: hier gebeurt wat. Het was ook het werk van de Geest en het werk van God op dat moment. En toen stroomden de kerken vol."

Tijdens de Japanse overheersing waren het volgens Huizinga de christenen die in opstand kwamen tegen de keizer. "Ze wilden niet voor de keizer van Japan buigen, waardoor er veel christelijke martelaren zijn geweest in Korea. Na de overheersing ontdekten Koreanen dat je christen kunt zijn en ook een patriottische Koreaan. Dat sloeg aan, waardoor de kerk na 1945 een nog grotere groei doormaakte."

Het hele gesprek met Klaas Huizinga kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari