Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Rivers & Robots Satisfy
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Rivers & Robots Satisfy
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Rivers & Robots Satisfy
Luister

Protestanten in Roermond haken in op carnaval

carnaval_freeimagesvrijdag 09 februari 2018 07:30

Dit weekend staat het zuiden van Nederland op z'n kop door het carnaval. Het feest wordt vooral gevierd in de katholieke delen van ons land. Maar wat doe je als protestantse kerk temidden van het feestgedruis? De Protestantse Gemeente in Roermond haakt in op het carnaval en hield een themadienst waar het begrip 'omkering' centraal stond.

Judith van den Berg, predikant van de Protestantse Gemeente Roermond, woont sinds een half jaar met haar gezin in Limburg en viert het carnaval voor de eerste keer mee. Ze liet zich inspireren door de context, de omgeving waarin ze terecht kwam, om eens te kijken wat de Bijbelse wortels van het carnaval zijn. "Dat was bijzonder om te merken dat er parallellen zijn tussen carnaval en de Bijbel."

Omkering

"Er zijn er heel veel verhalen van omkering te ontdekken, als je goed op zoekt gaat", vertelt Van den Berg op Groot Nieuws Radio. "We hebben onszelf laten inspireren door teksten van Jezus waarin Hij zegt: wie machtig wil zijn, moet dienstbaar zijn. Je hebt meer teksten in het Nieuwe Testament dat Jezus de tempelreiniging doet of op een bruiloft een wonder doet. Of dat Hij zegt: je moet aandacht hebben voor het kleine, niet voor het grote. Dat zijn parallellen met de omkering van carnaval."

Sleutel van de stad

Omkering is een belangrijk begrip in het carnaval. Judith van den Berg: "De burgemeester geeft de sleutel van de stad af. Het is ook het ridiculiseren van de wereldlijke macht, dat zie je ook heel sterk in de Bijbel. We hebben zelf ook teksten uit het Oude Testament genomen, uit het verhaal van Esther, waar bij het Joodse Poerimfeest de koningin van de troon wordt gestoten en iemand zonder ouders, een immigrant, de koningin wordt. Daarin zie je heel sterk dat God werkt door gewone mensen. Die omkering is heel belangrijk in Goddelijk perspectief."

Het begrip 'omkering' werd praktisch gemaakt in de dienst door een omgekeerde collecte te houden. "We haalden geen geld op, maar we gaven de gemeente geld. Dat was wel een beetje schrikken, maar daar kwamen mooie ideeën uit wat je met dat geld kunt doen." Ook is de kerkenraad aan de slag gegaan door koffie te gaan schenken en af te wassen.

Feesten

Judith van den Berg verwacht aanstaande zondag dat de kerk nog wel vol zal zitten, ook al barst het feest dan al los in Limburg. "Ik denk dat er met name oudere mensen zullen zijn. We hebben ook veel mensen uit het azc en mensen die net nieuw in Nederland zijn, die moeten ook nog wel wat wennen aan carnaval. We doen een normale dienst en er zullen heus wel gezinnen zijn, maar de echte Limburgers zijn wel aan het feesten."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > februari