Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

I Am They Your Love Is Mine
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

I Am They Your Love Is Mine
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

I Am They Your Love Is Mine
Luister

Bond tegen Vloeken adviseert Luizenmoeder: "Mooie taal is klasse"

kees-van-dijk-bond-vloekenmaandag 12 februari 2018 12:14

De schoolpleinperikelen in ‘De Luizenmoeder’ zijn met bijna vijf miljoen kijkers niet alleen razend populair, maar zorgen ook voor discussie. Er wordt namelijk nogal wat gevloekt. In de Nieuwe Morgen leggen we Kees van Dijk, directeur van Bond tegen het Vloeken, de stelling van de dag voor: zet hij de tv uit als er gevloekt wordt? 

De Luizenmoeder is een Nederlandse soap, waarin het leven op de basisschool levensecht naar voren komt. Het programma is een toonbeeld van herkenning voor een ieder die regelmatig het schoolplein betreedt en miljoenen mensen volgen de hilarische gebeurtenissen rond Juf Ank en haar kroost dan ook met veel plezier. Toch klinkt er ook kritiek vanuit de christelijke hoek: er wordt veel gevloekt.

"De eer van God is in het geding"

“Ik moest hartelijk lachen om het programma,” vertelt Van Dijk. “Tegelijkertijd kan vloeken in onze overtuiging niet de bedoeling zijn van taalgebruik. Met vloeken is de eer van God in het geding en daar word je, zwak gezegd, niet blij van. Je hoort het en neemt het waar. Een kleine zestig procent van onze fans op Facebook geeft dan ook aan ‘De Luizenmoeder’ niet te kijken vanwege het taalgebruik.”

Hoort vloeken er niet bij?

De overige veertig procent laat zich echter niet weerhouden door het grove taalgebruik. “In Nederlandse series en films wordt veel gevloekt. Ik irriteer me eraan; maar het gebeurt zoveel dat er weinig overblijft als ik niet kijk.” Reageert Tonia Doornberg. En: “Denken jullie ook niet dat kunst en vermaak veelal een weerspiegeling zijn van de samenleving en dat het gebruik van vloeken daar dus in beperkte mate bijhoort?” Vraagt Job Kramer zich af.

“Mooie taal is klasse”

“Dat is ook absoluut het dilemma,” vindt Van Dijk. Hij ziet het taalgebruik in de serie daarom ook als een mooie aanleiding om het gesprek aan te gaan: "Voor veel mensen is vloeken niet anders dan een bepaald woordgebruik. Velen weten helemaal niet meer wat ze precies zeggen. Je zou het dus ook aan kunnen grijpen om een bewustwording te creëeren.” Hij heeft daarbij direct een suggestie voor de scriptschrijvers: “Afgelopen aflevering ging het om Winterklaas en smeltende poolkappen. Voor een volgende aflevering zou ‘Mooie taal is klasse’ wellicht een goed thema kunnen zijn.” 

Luister het hele gesprek over de Stelling van de Dag terug. 

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > februari