Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

17-jarige Palestijnse activiste voor de rechter

ahed-tamimi

Foto: Wikipedia.org/Haim Schwarczenberg

woensdag 14 februari 2018 11:14

De zeventienjarige Ahed Tamimi, een Palestijns meisje, dreigt veertien jaar cel te krijgen voor onder meer het slaan van een militair. Gisteren stond ze voor de Israëlische militaire rechter. Richard Donk, buitenlandredacteur van het Reformatorisch Dagblad, geeft duiding in De Nieuwe Morgen.

"Ahed Al-Tamimi staat terecht voor in totaal twaalf aanklachten, waaronder het mishandelen van militairen, gooien van stenen en verbaal geweld. Daar kan ze een forse celstraf voor tegemoet zien, ondanks het feit dat ze minderjarig is," vertelt Donk.

Symbool van verzet

Mede doordat ze met video's in de publiciteit is gekomen, is Ahed Al-Tamimi in korte tijd uitgegroeid tot een symbool van het Palestijnse verzet. Het meisje is al enkele jaren actief als activist. Gisteren stond ze onder meer terecht voor het slaan van Israëlische militairen in december 2017. Daar is een video van opgedoken, die via social media de hele wereld is overgegaan. 

Minderjarig of volwassen strafrecht

Zodoende is de zaak ook onder de aandacht gekomen van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International. Zij pleiten voor vrijspraak, waar anderzijds uit de rechts-Israëlische hoek de roep klinkt om een extreme straf als de doodstraf. "Je kunt discussiëren of ze onder het strafrecht voor minderjarigen valt of onder het volwassen strafrecht moet worden berecht," reageert Donk. "Maar het beledigen en slaan van anderen is een strafbaar feit en daar moet je je voor verantwoorden. Er is echter geen land ter wereld waar je daar de doodstraf voor krijgt, dus dat zal niet aan de orde zijn."

Mogelijkheid tot hoger beroep

Donk verwacht dat er meer zittingen zullen volgen, alvorens het lot van Tamimi beslecht wordt: "De zaak gisteren was eigenlijk een soort pro-formazitting. Zeker omdat deze zaak onder een vergrootglas ligt, met name bij mensenrechtenorganisaties, zullen meerdere zittingen volgen voordat de rechter zich definitief uitspreekt. Daarna is er nog mogelijkheid tot hoger beroep en een gang naar het hoger gerechtshof, dus het zal nog even duren voordat de zaak definitief is afgedaan." 

Luister het interview over Ahed Tamimi terug

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari