Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

MercyMe Word Of God Speak
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

MercyMe Word Of God Speak
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

MercyMe Word Of God Speak
Luister

"Alcoholgebruik senioren problematisch"

senioren-drinken-problematischdonderdag 15 februari 2018 13:58

Het alcoholgebruik onder ouderen is problematisch. Seniorenorganisatie KBO-PCOB daagt senioren daarom uit om veertig dagen lang geen druppel alcohol te drinken. Inmiddels hebben al 1.300 senioren zich aangemeld. "Wij roepen niet op om het glas permanent te laten staan, maar dagen wel uit om het veertig dagen te proberen," vertelt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB in Sandwich.

"Het effect zou je kunnen verrassen. Er is een groeiende groep senioren die zoveel drinkt, dat het de kwaliteit van leven aantast. Veertig dagen niet drinken is qua periode lang genoeg om de winst te ervaren. Je valt af, je bloeddruk gaat naar beneden en je gaat er beter van slapen. Je voelt je, kortom, fitter."

"Een derde van de senioren drinkt dagelijks"

De teller tikt door, maar inmiddels hebben al 1.300 senioren laten weten het glas de komende veertig dagen te laten staan. Vanderkaa is er blij mee: "Als KBO-PCOB hebben wij net onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat een driekwart van de senioren drinkt, een derde dagelijks drinkt en maar liefst veertig procent van de mensen senioren in hun omgeving kennen van wie zij het drankgebruik problematisch vinden."

Groeiend probleem

Alcoholmisbruik sluipt erin: "Het is echt een groeiend probleem. Er is nu een grote groep senioren die van oudsher gewend zijn om alcohol te gebruiken bij borrels en recepties. Maar op een bepaalde leeftijd dat je niet meer dagelijks de wekker hoeft te zetten, lijkt het alsof je eeuwig weekend hebt. Dan is er elke dag wel een goede reden voor een glas. Soms zelfs meerdere keren per dag. Wij kennen mensen die in de middag, bij het koken en bij het eten een drankje nuttigen en dan 's avonds nog een afzakkertje gebruiken. Als je al die drankjes bij elkaar optelt, gaat om het fors alcocholgebruik."

Het is de derde keer dat KBO-PCOB ouderen uitdaagt te vasten. "Op veertigdagengeendruppel.nl staan allemaal tips," besluit ze. "En je kunt er je ervaringen delen, want samen vasten is een stuk gemakkelijker dan in je eentje." 

Luister naar het gesprek met Manon Vanderkaa

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari