Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chris Tomlin Whom Shall I Fear (God Of Angel Armies)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Chris Tomlin Whom Shall I Fear (God Of Angel Armies)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Chris Tomlin Whom Shall I Fear (God Of Angel Armies)
Luister

Eén fout en het boerenbedrijf gaat op slot

animal-countryside-agriculture-farmmaandag 19 februari 2018 16:24

Er is veel te doen rondom boeren in ons land. Het fipronil-schandaal staat ons allemaal nog helder voor de geest, en ook nu worden sommige boeren ervan verdacht te frauderen met kalf registratie. Dit zorgt voor onbegrip tussen boeren en burgers. De christelijke vakorganisatie voor CGMV agrariërs organiseert donderdag een bijeenkomst in Rouveen om die verbinding te herstellen.

Wie komt er nog wel is op een boerenerf? Veel van ons waarschijnlijk niet vaak. En dat terwijl de verbinding tussen boer en burger juist zo belangrijk is. We praten erover met Johanna de Kreij, boerin in het Groningse Sebaldeburen. Haar boerenbedrijf is na één zogenaamd 'sjoemelkalf' gesloten. Ook oud-voorzitter van de land- en tuinbouworganisatie LTO Albert Jan Maat schuift aan. Hij spreekt op de bijeenkomst van agrariers deze week. 

Bedrijf op slot

Johanna: "Binnen ons bedrijf is er iets fout gegaan met de registratie. Die zijn niet goed verwerkt. Dat betekent dat het bedrijf nu op slot zit. Ik fraudeer absoluut niet, maar er zijn zo ontzettend veel wetten en regels dat er soms een technisch foutje insluipt. Het is alsof je een klap met de hamer krijgt, en het is elke keer weer een teleurstelling. Ik probeer elke dag op mijn erf de positieve puntjes te zoeken, maar dat is soms lastig." 

Ingewikkeld

Albert Jan Maat herkent het verhaal van Johanna maar al te goed. "De regels zijn erg ingewikkeld. En zeker bij een systeem waar je vee op registreert, dat functioneert nou eenmaal nooit helemaal perfect. Maar nu valt dat juist extra op. De verbinding tussen boeren en burgers verbeteren is belangrijk. Het lijkt nu alsof er 2000 boeren frauderen, terwijl straks waarschijnlijk blijkt dat er bijna niemand fraudeert. Dat is gevaarlijk, want nu lijkt het alsof veel bedrijven niet deugen. Terwijl de Nederlandse agrarische sector wereldwijd bovenaan staat." 

Meer zelfvertrouwen

Hebben de Nederlandse burgers nog wel vertrouwen in de boeren, nu ze regelmatig negatief in het nieuws komen? Albert Jan: "De sector scoort een 7,8, en dat is uitzonderlijk hoog. Er is veel vertrouwen in de boeren. En dat zou ze meer zelfvertrouwen moeten geven." 

Het gesprek kun je hier terugluisteren: 

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari