Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Lou Fellingham & Jake Isaac Sacrifice
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Lou Fellingham & Jake Isaac Sacrifice
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Lou Fellingham & Jake Isaac Sacrifice
Luister

"Prostitutie is geen normale, veilige branche"

lotteschipper_fbpdinsdag 20 februari 2018 08:30

Regelmatig loopt of fietst de 24-jarige Lotte Schipper langs de Wallen, waar ze meisjes van haar eigen leeftijd achter de ramen ziet, die worden uitgelachen door toeristen en jongens en mannen die voorbij lopen. Als kandidaat-raadslid voor het CDA in Amsterdam wil ze wat doen voor die meisjes: een pooierverbod. Het moet een eerste stap in de richting zijn van een totaal prostitutieverbod.

Uit verschillende cijfers trekt Schipper de conclusie dat de helft van de prostituees gedwongen aan het werk zit en daar niet vrijwillig staat. "Dat gaat me echt aan het hart. Ik vind dat het stadsbestuur en wij als politici niet weg mogen kijken, maar daar echt werk van moeten maken van al dat onrecht dat plaatsvindt op de Wallen. We moeten doorpakken om te zorgen dat deze meisjes een gewoon leven kunnen leiden."

Geweldsmonopolie

Het pooierverbod werd in 2000 opgeheven. Wat zal een nieuw verbod kunen helpen? Schipper: "In veel gevallen zin de pooiers ook mensenhandelaren. Een pooier ontvangt geld van de prostitutie. Er zijn diverse zaken geweest waarin je zag dat de pooier het geweldsmonopolie had en daarmee misbruik maakte van meisjes en hen uitbuitte. (...) Ook de politie zegt dat prostituees veel beter beschermd kunnen worden als de pooiers worden aangepakt."

Geen normale branche

Daarnaast kunnen veel zaken ook niet opgelost worden, omdat prostituees niet durven te getuigen tegen hun pooier. "De pooier is er omdat er wordt gedacht dat de seksbranche een normale branche is met een werkgever en werknemer. Dat is natuurlijk niet het geval. De prostitutie is geen normale, veilige branche, en dat zal het ook niet gaan worden. Er blijven altijd louche figuren rondlopen die een boel vrouwen uitbuiten."

Programma's

Lotte Schipper hoopt dat door het uitschakelen van de pooiers de prostituees zelf kunnen kiezen of ze blijven werken op de Wallen of willen uittreden. "We moeten goede programma's hebben, en er zijn er nu al een heleboel, om prostituees te begeleiden om die uittrede te doen. De vrouwen die er wel in willen blijven, verdienen hun eigen geld en kunnen zichzelf aanbieden", aldus Schipper.

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Lotte Schipper

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari