Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Pascal van de Velde & Hugo van der Meij Nella Fantasia (Instrumentaal)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Pascal van de Velde & Hugo van der Meij Nella Fantasia (Instrumentaal)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Pascal van de Velde & Hugo van der Meij Nella Fantasia (Instrumentaal)
Luister

Jan Quintus Zwart bewondert vader en grootvader

jqzzaterdag 17 februari 2018 19:55

"Ik heb me wel eens afgevraagd: hoe zijn ze op het idee gekomen? Als je zo'n begin hoor van 'Een Vaste Burcht' van mijn grootvader neemt, waarom is daar niet eerder iemand op gekomen? Of Psalm 25 van mijn vader. Dat begin is zo specifiek, da’s op de een of andere manier heel bijzonder. Hoe kwámen ze erop. Dat vind ik heel knap en ik heb het dus ook niet."

In 't Heerlijk Loflied sprak Jan Quintus Zwart met Hans van Vuuren over zijn voorvaders en hoe grootvader Jan Zwart en vader Willem Hendrik Zwart hun stempel drukten op de Nederlandse orgelmuziek. "Ik weet nog dat mijn vader voor het eerst Psalm 25 speelde. Dat was in de Oude Kerk in Amsterdam, aan het eind van het concert stond een koraalfinale op het programma en mijn broer en ik merkten dat hij éigenlijk 'Op Bergen En In Dalen' wilde gaan spelen, want dat deed hij wel vaker. We keken elkaar aan en na het eerste akkoord gaven we hem een soort stoot van 'doe eens wat anders'. En toen kwam die Psalm 25 eruit en dat heeft zich ontwikkeld tot een van de meest gespeelde koraalbewerkingen van Nederland."

"Liefde voor het instrument en de inhoud van het lied, waren wel drijfveren waarop ze composities maakten. En dat heeft toch harten geraakt en oren gestreeld. Ik herken hun stukken ook meteen. Met drie akkoorden hoor ik al om welke compositie het gaat." Het gesprek met Jan Quintus Zwart kun je hier terugluisteren.

Op de 'Muziekstandaard' lag muziek uit 'Van Liefde Ongekend'. Organist Jan Peter Teeuw zegt grote bewondering te hebben voor de oratoria van Johan Bredewout. "En misschien ook wel voor de enorme hoeveelheid daarvan. En van alles wat hij geschreven heeft, vind ik 'Van Liefde Ongekend' misschien nog wel de mooiste. Samen met het Zeeuws Projectkoor en Rejoice hebben we dit stuk ook in de kerk van Zierikzee opgenomen en sinds die kerk gerestaureerd is, kunnen ze daar ook heel mooi met licht spelen. En we speelden het slot van de Passie-cantate en dat eindigt stééds zachter met het 'ontferm u Heer', totdat het bijna helemaal stil is. En ondertussen werd het in de kerk steeds donkerder, totdat het helemaal donker was. En dat blijft misschien wel een minuut zo. En dan start het begin van het Paas-gedeelte. Langzaam wordt het met de klank van twee trompetten langzaam weer lichter en dan bouwt dat langzaam op. Dat was zó geweldig mooi terwijl je het uitvoert, dat raakt je gewoon!"

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari