Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

Het geheim van Marjolein de Wit: Dagelijks studeren en zorgen dat je in conditie blijft

marjoleindewitzondag 18 februari 2018 19:55

"De oefentijd die je nodig hebt voor een concert, verschilt per keer, maar de basis is dat je in een goede conditie bent. Daar zit veel tijd in. Voor mij betekent dat, ik minimaal anderhalf tot twee uur per dag oefen, maar als het wat ingewikkelder is, dan komt daar wel tijd bij. Je moet dagelijks blijven studeren en daar bovenop natuurlijk de specifieke dingen die bij een concert of een opname komen kijken", vertelt Marjolein de Wit in 't Heerlijk Loflied.

Maar 'in conditie blijven' is meer dan alleen maar oefenen met fluiten. "Je moet ook absoluut fysiek in conditie blijven. Muziek maken is topsport. Met een blaasinstrument is dat ook weer anders dan als je orgel of piano speelt. Je hebt met ademhaling te maken, dús met conditie. Als je een aantal dagen te laat naar bed gaat of je doet ongezonde dingen, dan moet je het bezuren. Je lichaam doet mee als je speelt. Het gaat om je houding, je ademhaling, om de souplesse van je lipspieren, je vingervlugheid, alles komt erbij kijken. Het is niet alleen het studeren, maar ook aan sport doen, conditietraining, lopen of fietsen."

"Ik geniet daar wel van. Muzikanten hebben soms wel de neiging zich teveel op te sluiten en binnen te werken en dan vergeet je wel eens dat je ook naar buiten kunt. En juist het naar buiten gaan geeft mij heel veel energie. Even naar buiten gaan, even frisse lucht, even de gedachten op nul zetten. Dat is weer de geestelijke conditie die het lichamelijke stimuleert."

Bovendien vertelt Marjolein uitgebreid over de collegiale band die ze heeft met ander fluitisten uit het circuit. "Als ik de mogelijkheid had en het is in de buurt, dan zou ik zeker naar een collega gaan luisteren. Er is wel een waardering voor elkaars werk. Tegelijkertijd is het vaak ook wel weer zo dat áls je elkaar spreekt, we het vaak ook niet eens over muziek hebben." Het gesprek kun je hier terugluisteren.

In de rubriek 'De Muziekstandaard' legt trompettist Arjan Post uit het stuk 'Nimrod' van Edward Elgar voor hem zo prachtig wordt dankzij de combinatie van de melodie én het héle langzame tempo. "Toen ik vroeger begon met klassieke muziek luisteren, was ik vooral onder de indruk van de grote orkestwerken die vooral snel en bombastisch waren. Gaandeweg is dat veranderd en ben ik steeds langzamere muziek gaan luisteren. Daar spreekt meer emotie uit, denk ik." Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > februari