Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Stemhulpen voor gemeenteraadsverkiezingen

vote2018woensdag 21 februari 2018 07:55

Over precies een maand mag je jouw stem uitbrengen bij de verkiezingen voor de gemeenteraad. Weet je al op welke partij en welke persoon je gaat stemmen? Vanaf woensdag is het Kieskompas beschikbaar voor 35 gemeenten. Op de website gemeenteraad.nl kan gekeken worden of Kieskompas beschikbaar is voor jouw gemeente of misschien een andere stemhulp.

André Krouwel, politicoloog en directeur van het Kieskompas, vertelt dat heel veel thema's belangrijk zijn geworden in de lokale gemeenteraden, omdat gemeenten steeds meer bevoegdheden hebben gekregen. Volgens Krouwel zijn thema's als wonen en werken van belang in elke gemeente, maar kunnen onderwerpen ook per gemeente verschillen. Zo is het wilde zwijnen-beleid in Epe een belangrijk verkiezingsthema.

Serieus werk

Met een stemhulp kun je jouw keuze voor de gemeenteraad bepalen. André Krouwel raadt aan om niet elk willekeurig stemhulpje serieus te nemen. De stemhulpen MijnStem, Stemwijzer en Kieskompas hebben volgens Krouwel er serieus werk van gemaakt. "Ze stellen de goede vragen, zijn met partijen rond de tafel gaan zitten, welke thema's zijn hier belangrijk? En niet dat ze zomaar wat vraagjes op een site gooien met wat antwoorden van partijen."

Betrouwbaar

Het Kieskompas heeft volgens Krouwel twee jaar lang gewerkt aan hun stemhulp. "We hebben de antwoorden gecontroleerd met het programma en met de partijen besproken. Als het niet duidelijk was, hebben ze een toelichting erbij gegeven. Burgers willen een advies dat hout snijdt, betrouwbaar is en volkomen transparant."

Het hele gesprek met André Krouwel kun je hier terugluisteren.

Er komen steeds meer nieuwe partijen in de gemeenteraden, merkt André Krouwel op. "Die versplintering zine we ook op gemeentelijk niveau. Elke verkiezingen komt er een halve partij bij in gemeenten. Die enorme versplintering is best wel een probleem. We hebben geen enkele drempel. Iedereen die een zetel haalt, komt als partij in de raad. Dat betekent dat je vaak meer dan tien partijen in gemeente hebt, dat is wel heel erg veel."

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari