Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Evangelist Billy Graham (99) overleden

billygraham_wikiwoensdag 21 februari 2018 16:55

'Als Amerika een pastor had, dan was Graham het wel'. Het is een citaat uit The Washington Post van vorig jaar. Woensdag overleed Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Hij was wereldwijd bekend als evangelist. Daniël Gillissen van het Nederlands Dagblad blikt terug op zijn leven. "Hij gaf nieuwe stem aan het bijbelgetrouwe evangelicale christendom, dat onder druk stond van het modernisme."

"Wereldwijd is Graham van groot belang geweest voor het doorgeven van het evangelie", vertelt Gillissen op Groot Nieuws Radio. "Hij is heel bekend geworden met al zijn toespraken en ontmoetingen met bekende en machtige mensen. (...) Na de Tweede Wereldoorlog werd hij een boegbeeld van het oplevende evangelicale christendom. Niet van een specifieke denominatie, maar in de hele breedte. Hij was wel lid van de Southern Baptists, maar dat was niet belangrijk voor hem. Het ging over het geheel van christelijk Amerika."

Graham stond dichtbij Amerikaanse presidenten. Dat kwam volgens Gillissen doordat de media over hem gingen schrijven. "Mensen wilden op een gegeven moment met hem geassocieerd worden. Hij was een fenomeen, je wilde een keer bij hem op het veld staan. Ook politici gingen met hem rekening houden. En als je dan bij de president staat... op een geven moment was het ondenkbaar dat hij er niet bij zou zijn, dat hij niet voor je ging bidden."

Volgens Gillissen laat Graham een groot gat achter. "Er is niemand die in zijn schaduw kan staan, zou je haast willen zeggen." Gillissen merkt een grotere verdeeldheid in evangelicale kringen op dan in de tijd dat Graham opstond. Dat kwam volgens hem doordat Graham zich niet zo uitsprak, en dat de evangelicale leider van nu zich radicaler uitspreken.

Het gesprek kun je hier terugluisteren:

Beeld: Wikipedia

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari