Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

Almatine Leene over leven, werk en geloof in Zuid-Afrika

almatineleene_fbpdonderdag 22 februari 2018 08:55

Elke donderdag hoor je de overdenkingen van Almatine Leene in De Nieuwe Morgen. Almatine is predikant in de Nederduitse Gereformeerde Kerk in Stellenbosch (Zuid-Afrika), docent aan de Viaa Hogeschool in Zwolle en onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch. Donderdagochtend was Almatine in de studio van Groot Nieuws Radio om te vertellen over haar leven, werk en geloof in Zuid-Afrika.

Uitdagingen

Dertien jaar geleden kwam Almatine voor het eerst in Zuid-Afrika. Ze woont daar nu samen met haar man, een Zuid-Afrikaan en hun twee zoontjes. "Zuid-Afrika zit inderdaad in mijn hart", vertelt Almatine in De Nieuwe Morgen. "Niet alleen omdat het een mooi land is, maar ook omdat het veel uitdagingen kent, die niet makkelijk zijn, maar je wel aan het hart gaan." Ze belandde in Zuid-Afrika omdat ze in Nederland in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt niet kon worden aangesteld als dominee. Vrouwen in het ambt waren destijds nog niet toegestaan. Een studie en stage in Zuid-Afrika leidde tot een aanstelling in de kerk van Stellenbosch. "De kerk staat op een groot terrein, is iedere dag open en heeft onder meer een project voor werklozen. Ongeveer 700 mensen zijn lid van de kerk."

Onrecht

Afrika heeft ook zeker iets gedaan met het geloof van Almatine. Op het theologische vlak, omdat ze een master heeft gevolgd en gepromoveerd is. Maar het heeft haar vooral hele diepe basisvragen leren stellen. "Wat doen we met onrecht? Wat moet je doen voor al die mensen die hulp nodig hebben? Hoe zorgt God? Wat doet hij met dit onrecht?"

Een paar jaar geleden kwam Almatine een tijd naar Nederland omdat ze juist dit 'onrecht' niet meer aankon. "Ook omdat er juist in Zuid-Afrika veel mensen zijn die zich christen noemen. Zo'n tachtig tot negentig procent is christen, maar dat blijkt niet uit de praktijk. De verkrachtingen en moorden zijn extreem. Wat houdt christenzijn dan in? En waar is God?" Stapje voor stapje leerde Almatine om anders naar mensen te kijken, hulp te bieden waar mogelijk is maar vooral de rust in God te vinden. "Hij leidt ons leven en soms gaat dat heel anders dan je van tevoren bedenkt. Ik ging een tijdje geleden voor in een begrafenisdienst van een gemeentelid, hij was vermoord."

Daarin zegt ze nu: "Ik begrijp dit niet met God, maar ik begrijp het nog veel minder zonder God. Het geloof blijft voor mij de hoop en de kern maar daarmee kun je niet alles in het 'nu' oplossen."

Deel 1 van het gesprek kun je hier terugluisteren.

In het tweede deel spreekt Annemarie met Almatine onder andere over mannen en vrouwen in de kerk en ook over de vraag: waar haalt ze inspiratie vandaan voor de overdenkingen? Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Almatine Leene

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari