Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Cindy Morgan & Andrew Greer I Know You
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Cindy Morgan & Andrew Greer I Know You
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Cindy Morgan & Andrew Greer I Know You
Luister

Heruitgave Bach-Bijbel na twintig jaar voltooid

Bach Bijbelvrijdag 23 februari 2018 08:30

De Bijbel die componist Bach gebruikte tijdens zijn leven: veel van ons zouden daar wel even in willen kijken. Binnenkort is dit voor een aantal mensen mogelijk. De Bijbel waar Bach in las wordt opnieuw uitgegeven. Bach maakte er veel aantekeningen in, en ook die teksten worden in deze Bijbel overgenomen. We praten in De Nieuwe Morgen met uitgever Dingeman van Wijnen waarom dit zo bijzonder is.

"In eerste instantie wist ik helemaal niet dat de Bijbel van Bach er nog was. En toen ik daar jaren geleden achterkwam, was ik een van de weinigen die daar van af wist. Hij was een groot boekenliefhebber, maar al zijn boeken zijn bijna verloren gegaan. Behalve deze Bijbel. In de Bijbel van Bach staan allemaal aantekeningen en toelichtingen. Hij corrigeerde zelfs zetfouten en voegde ontbrekende woorden uit citaten van Luther toe. Hij had zijn pen bij de hand tijdens het lezen en als er iets was waar hij iets mee wilde of wat hem inspireerde, zette hij er strepen onder. Dat is heel bijzonder om te zien." 

Streng bewaakt 

Het project was niet zomaar te realiseren. Al in de jaren negentig begon Van Wijnen met het leggen van de eerste contacten van Concordia Seminary Library in St. Louis Missouri, om uiteindelijk tot de heruitgave van Bachs Bijbel te komen. "De Bijbel ligt in een bibliotheek in Amerika, en daar kun je niet zomaar bij. Hij wordt streng bewaakt. Alleen als je een zeer goede reden hebt wordt het tevoorschijn gehaald. Het boek weegt 20 kilo, dus het is niet iets wat je even er bij pakt."

Discussie

Volgens Van Wijnen is er vaak discussie geweest over de vraag of kerkmusicus Bach nu zelf geloofde of alleen voor zijn beroep geloofde. "Dat is een van de mooie aspecten van deze vondst. Je kunt moeilijk in zijn hart kijken, maar hij las heel intensief in zijn Bijbel. Dat kun je echt zien. Ik zie ook dat hij echt geraakt werd door de muziek in het Oude Testament. Hij vond het mooi om te zien dat er toen al iets aan kerkmuziek werd gedaan." 

Exclusief 

Voor de Bachbijbel is wereldwijd al veel interesse getoond. "We hebben vooralsnog gezegd dat we er 1000 gaan maken. Elk exemplaar krijgt een eigen nummer: het is vrij exclusief. Dat is ook onvermijdelijk, het is ontzettend arbeidsintensief om zoiets na te kunnen maken." 

Het gesprek kun je hier terugluisteren:

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari