Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

The Shiyr Poets Sure Of This (Psalm 4)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

The Shiyr Poets Sure Of This (Psalm 4)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

The Shiyr Poets Sure Of This (Psalm 4)
Luister

"Het is niet erg om te twijfelen"

Twijfelsvrijdag 23 februari 2018 10:46

Ben ik een goede christen? Doe ik genoeg aan mijn geloof? Tachtig procent van de christelijke jongeren in Nederland kent weleens geloofstwijfels. Dat blijkt uit recent onderzoek van Alpha Nederland en Beam, de jongerentak van de Evangelische Omroep. Maar wat kun je doen aan deze twijfels? We praten erover met Marjolein van Dijk, woordvoerder van Alpha Youth.

"Er wordt relatief weinig getwijfeld over of God echt bestaat, maar de jongeren twijfelen eerder over zichzelf als christen. Ook zie je dat er binnen de kerkstromingen veel verschil zit. Zo zie je dat jongeren binnen de evangelische stroming twijfelen of ze een goede christen zijn. Binnen de PKN zie je dat er getwijfeld wordt of ze wel écht geloven en of ze daar genoeg bij voelen. Die verschillen zijn opvallend." 

Bespreekbaar maken 

 Maar hoe erg is het nou eigenlijk om twijfels te hebben? Marjolein: "Het is zeker niet erg om te twijfelen. Ik zie het juist als iets positiefs: het is een mooi teken om na te denken over je geloof. De twijfels mogen er zijn. Wat voor ons wel vervelend is om te zien is dat één derde van de jongeren de ruimte niet heeft om die twijfels te bespreken. Daar moeten we wat aan doen." 

Bezinning

Volgens Marjolein hebben jongeren de behoefte om twijfels en vragen te delen met anderen. "Vaak zie je bij bijeenkomsten dat een jongere of een volwassene praat over zijn of haar geloof. Vervolgens ga je uiteen in groepjes en bespreek je bepaalde gevoelens. Je hoeft niet gelijk je antwoorden paraat te hebben. Ik denk dat het jongeren juist een goed gevoel geeft om te ervaren dat anderen ook twijfels hebben. Dit stelt gerust. En het is een goed moment van bezinning." 

Antwoorden

 "Ik denk dat erkenning belangrijker is dan altijd het antwoord paraat te hebben. Als volwassene mag je ook aangeven dat je het even niet weet. Maar ga samen op zoek naar de antwoorden. Lees de Bijbel en deel het met mensen. Je bent echt niet de enige."

Je kunt hier het gesprek terugluisteren:  

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > februari