Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Trinity Wherever We Go
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Trinity Wherever We Go
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Trinity Wherever We Go
Luister

"Wij spiegelen ons aan de menselijke rol van Jezus"

jesuschrist2vrijdag 23 februari 2018 11:52

De veelbesproken musical Jesus Christ Superstar komt eind maart opnieuw naar Nederland. Onder christenen wordt de rockopera over de laatste dagen van Jezus bekritiseerd. Misschien heb jij ook altijd wel te horen gekregen dat je hem niet mocht zien als christen. Maar is dat wel terecht? We praten erover met cultuurtheoloog Frank Bosman.

"Ik zag de film Jesus Christ Superstar voor het eerst toen ik een jaar of 12 was. Hij was toen op televisie te zien. Ik kan me nog herinneren dat ik erg onder de indruk was. Ik ben conservatief opgevoed, en dit was voor mij toen een hele shock. Toch werd ik direct betoverd door de prachtige muziek en had toen al in de gaten dat er theologisch gezien iets heel interessants aan de hand was. Het kostte me wel 6 jaar aan de universiteit om dat te kunnen begrijpen."  

Menselijke kant

Jesus Christ Superstar is geliefd, maar er is ook veel kritiek. Christenen kunnen hier beter niet naar kijken, is de algemene opvatting. Bosman: "Er is inderdaad altijd veel te doen rondom de film en de musical. Je moet het inderdaad niet gaan kijken als je de historische herschepping van Jezus wilt zien. Maar zelf zie ik niet veel problemen. Hoezo kan je geen verhaal maken over het mooiste verhaal wat ooit is verteld? De menselijke kant van Jezus wordt echt benadrukt in de film. We zien Jezus vaak als een soort God en een alleskunner, maar het is ook belangrijk om ons te beseffen dat Jezus ook een mens is." 

Moeite waard

Waarom zou je volgens Frank Bosman de film of musical toch kijken? "Er zijn verschillende redenen. Iedereen kent Jezus, ook mensen die niet geloven. De menselijk en goddelijke rol worden op een bijzondere manier naast elkaar gezet. Alleen daarom al zijn ze de moeite waard." 

 Je kunt het gesprek hier terugluisteren

Bron foto: www.jesuschristmusical.nl 

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > februari