Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Snelwegkerk langs de A1: "Even uitvoegen"

snelwegkerk_rikkodinsdag 27 februari 2018 08:30

Als je op de A1 bij Amersfoort de afslag van tankstation Neerduist neemt, kun je deze dagen de Snelwegkerk tegenkomen. Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs kunnen een kaarsje branden, stil zijn en iets in een boek schrijven. Theoloog Rikko Voorberg bemant de Snelwegkerk voor twee dagen. "Je bent echt even uitgevoegd", vertelt Rikko op Groot Nieuws Radio.

Religieuze tafel

In samenwerking met architect Narda Beumers werd er een Snelwegkerk van bamboe gemaakt. Het is een bol van 4-5 meter doorsnee dat bekleed is met katoen. "Doordat je door de flappen heen in de ruimte stapt, ben je opeens in een andere ruimte. De snelwegkerk is om de tafeltjes en stoeltjes die op zo'n parkeerplaats staan, omheen gebouwd. Door een wit tafelkleed over de tafel te trekken, wordt het opeens een religieuze tafel. Er staan een katheder en een boek. Je bent echt in een andere setting", vertelt Rikko Voorberg dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio.

Alleen zijn

In de Snelwegkerk kunnen mensen een moment van stilte hebben of iets schrijven in een boek. "Dat is ook het belangrijkste van die kappellen in Duitsland: een boek waar je even iets in kunt schrijven wat er speelt." Voorberg vindt het ook belangrijk dat iemand even alleen is in zo'n kapel. "Dat is het mooie van een kapel: het is een plek waar niemand anders is dan jij. Ik ga niet mee, je wordt daar even alleen gelaten."

Voorberg hoopt op een vervolg van de Snelwegkerk, het liefst op een mooie zomerdag in plaats van de twee koudste dagen van het jaar. Het hele gesprek met Rikko Voorberg kun je hier terugluisteren.

Woensdag zendt de EO op NPO2 de documentaire 'Snelwegkerk' uit over de Autobahnkapelletjes langs de Duitse snelwegen.

Beeld: Twitter Rikko Voorberg

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > februari