Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Keith Green There Is A Redeemer
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Keith Green There Is A Redeemer
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Keith Green There Is A Redeemer
Luister

Kerk moet persoonsgegevens leden beschermen

telephone_pexelsdonderdag 01 maart 2018 07:30

Vanaf 25 mei krijgt elke organisatie te maken met nieuwe privacyregels. Ook kerken moeten zich houden aan deze wet: de algemene verordening gegevensbescherming. Het vervangt de wet bescherming persoonsgegevens. Volgens Adri Veldwijk, directeur van MissieNederland, betekent dit dat kerken niet zomaar persoonlijke gegevens van haar leden mag publiceren.

Denk aan een lijst met de namen en telefoonnummers van kringleiders en de contactgegevens van de pastoraal coördiator en de koster. Dit mag niet meer, tenzij je er expliciete toestemming voor hebt gegeven. "Het moet vooraf bekend zijn bij die persoon dat die gegevens worden gepubliceerd", vertelt Veldwijk in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio.

En stel, je maakt als gemeentelid foto's van de gemeentebarbecue, moet elk kerklid om toestemming gevraagd worden? "Nee, dat hoeft niet. Je kunt wel vermelden op je website of uitnodiging dat iedereen die komt op de foto kan komen. En die foto's kunnen gepubliceerd worden op de website. Dan is men vooraf geïnformeerd dat er foto's genomen en gepubliceerd worden."

Waken

Veldwijk heeft de indruk dat deze gegevens en foto's vaak zonder toestemming op internet gedeeld worden. "Dat zel nu wel moeten gaan veranderen", zegt de directeur van MissieNederland. MissieNederland houdt informatiebijeenkomsten voor kerken en organisaties zodat ze klaar zijn om zich vanaf 25 mei te houden aan de nieuwe regels. De belangrijkste tip die Veldwijk geeft is om iemand in de kerk aan te stellen die waakt over de omgang met persoonsgegevens en aanspreekbaar daar op is.

Rechten

Met de nieuwe wet krijgen consumenten rechten, zodat ze hun eigen beheer kunnen voeren over hun eigen gegevens. "Als consument kun je dan zeggen: ik wil uit dit systeem of ik wil deze gegevens niet meer gepubliceerd zien. Zo'n wet kun je niet alleen voor Google en Facebook invoeren. Dat moet je doen voor elke instantie die persoonsgegevens bijhoudt, zoals kerken."

Het hele gesprek met Adri Veldwijk kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari