Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

"Er rust een taboe op depressieve gevoelens"

Depressievrijdag 02 maart 2018 08:30

Afgelopen week vertelde Qmusic-dj Stephan Bouman dat het helemaal niet goed met hem gaat. Hij liet live op de radio weten dat hij zich eenzaam voelt en dat hij op de wachtlijst staat voor professionele hulp, net als vele andere Nederlanders. Volgens de dj rust er een enorm taboe op het tonen van depressieve gevoelens. We praten over dit onderwerp met Arie Jan de Lely, psychiater van Eleos.

"Ik denk dat een depressie niet past in het plaatje van mooi, slim en succesvol zijn. Daarnaast is het iets anders dan bijvoorbeeld suikerziekte of een hartritmestoornis. Een depressie is veel persoonlijker, en het gaat over jezelf. Als je depressief bent is je denk- en oordeelsvermogen verminderd. Je ziet de dingen heel donker en je kunt je niet concentreren. Ook beslissingen maken is op dat moment moeilijk. Als je een depressie hebt ben je vaak ook bang om minder serieus genomen te worden. Het is immers niet aan je te zien dat je depressief bent." 

Kwellende gedachtes

Radio-dj Stephan Bouman vertelde in de uitzending over zijn kwellende gedachtes. Volgens psychiater de Lely is dit zeer herkenbaar bij mensen met een depressie. "Hij vindt zichzelf lelijk en hij denkt dat hij niks kan. Dat is een rake typering. Maar een depressie is meer dan dat en is ook bij iedereen anders." 

Lange wachtlijsten

De lange wachtlijsten binnen de GGZ zijn een groot probleem. Mensen met psychische klachten moeten vaak lang wachten totdat ze bij een psycholoog of psychiater terecht kunnen. "Ik begrijp zelf ook niet zo goed waar het in Nederland mis gaat. De hulpverleners werken keihard, maar ik denk dat er ergens in de organisatie wat mis gaat. Dat moet echt slimmer." 

Taboe

Arie Jan de Lely kampte zelf ook met een depressie. Ook hij twijfelde of hij dit wel wilde prijsgeven. "Er rust inderdaad een taboe op, dat heb ik zelf ook ervaren. Maar openheid is juist zo belangrijk. Men mag het nu horen dat ik ook geworsteld heb met een depressie. En misschien dat ik andere mensen daarmee juist help om er makkelijker over te praten. En ik zie het zelf ook als een verdieping binnen mijn werk. Ik begrijp mijn patiënten, en ik probeer naast ze te staan. Natuurlijk moet je altijd professioneel en deskundig zijn, maar als mens een mens ontmoeten is de kern van mijn vak." 

Hulp zoeken

Wat moet je doen als je zelf denkt te kampen met een depressie? "Het is eerst belangrijk om hulp te zoeken. Praat erover met mensen en ga naar de huisarts. Als je merkt dat je niet meer bent wie je vroeger was, is dat geen goed teken. Dus trek op tijd aan de bel."  

Je kunt het gesprek hier terugluisteren: 

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari