Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

"Opmerkelijk dat The Last Reformation in Nederland zo aanslaat"

lastreformationvrijdag 02 maart 2018 13:30

Het doel van The Last Reformation: het geloof terugbrengen naar haar oorspronkelijke bedoeling. Op YouTube zijn veel filmpjes over deze nieuwe beweging te vinden. Je ziet hoe het evangelie wordt verkondigd en mensen worden gedoopt of genezen. En ze hebben opnieuw een film uitgebracht. Theoloog en cultureel antropoloog Miranda Klaver vertelde in Sandwich wat ze daarvan vindt.

 "The Last Reformation is een vernieuwingsbeweging die heel goed past in een bredere trend die we zien binnen de christelijke wereld. Er is steeds meer ruimte voor de charismatische kerken zoals de Pinksterkerken, waar de nadruk ligt op genezing. Deze beweging wil het christendom terug naar de oorsprong brengen. Terug naar de Bijbelse tijd én naar het leven van Jezus."  

Hoog tempo 

"Ik heb de eerste film gezien en het laat duidelijk zien waar ze voor staan. Er zijn veel getuigenissen en ze spreken op straat mensen aan om zich te bekeren. Dit gaat allemaal in een heel snel tempo, zo kunnen mensen de dag na de bekering al gedoopt  worden. Er wordt veel gebruik gemaakt van social media en YouTube. Zo komt de gedachtegoed van The Last Reformation tot uitdrukking in 20 YouTube-filmpjes, die iedereen wereldwijd kunnen volgen. Dat draagt ook bij aan een nieuwe manier van verspreiding, iets wat we ons twintig jaar geleden nog niet konden voorstellen." 

Opmerkelijk

 Deze beweging zet zich af tegen het instituut kerk en willen een nieuwe reformatie. Hoe kijkt Miranda Klaver hier naar? "Dat het in Nederland zo aanslaat vind ik wel opmerkelijk. Veel jonge mensen vinden het instituut kerk beknellend of vervreemdend. En dan zie je dat ze een uitstap maken naar deze nieuwe stroming."

Groeien 

Volgens Klaver is het gedachtegoed van The Last Reformation niet erg nieuw. "We zien dit al binnen de Pinksterbeweging. Dus in die zin is het niet nieuw. Wat wél nieuw is hoe de media hier wordt ingezet. Bijna alles loopt via de website en de andere kanalen. Op die manier groeien ze hard wereldwijd. Of je 2000 jaar kerkgeschiedenis aan de kant kunt schuiven, daar zit voor mij theologisch gezien wat ongemakkelijk in." 

Je kunt hier het gesprek terugluisteren: 

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari