Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Needtobreathe Washed By The Water (Acoustic) (Live)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Needtobreathe Washed By The Water (Acoustic) (Live)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Needtobreathe Washed By The Water (Acoustic) (Live)
Luister

Verse warme broden in een oorlogsgebied

baketainer_sqmaandag 05 maart 2018 07:30

Hij is twaalf meter lang, tweeënhalve meter breed en twee meter zestig hoog: de Bake-tainer. Bakker Eric van Otten bedacht deze mobiele bakkerij om mensen in oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen te kunnen voorzien van brood, omdat ze anders sterven van de honger. Maandag wordt de Bake-tainer gepresenteerd op de bakkerijbeurs in Gorinchem.

Eric van Otten, ook lid van de ochtendploeg in De Nieuwe Morgen, heeft al samen met een collega-bakker bakkerijen neergezet in Armenië en Zuid-Afrika. Daar heeft hij veel lessen geleerd, omdat in die landen veel sprake isvan corruptie, diefstal en inbraken. Dat bracht hem tot de vraag: hoe kun je nu een bakkerij bouwen waar het veilig is en waar niet zomaar in te breken is? Eric zag ergens een keer een operatiekamer ingebouwd in een zeecontainer. "Toen dacht ik: als dat kan, dan kan er ook een bakkerij in gebouwd worden", vertelt Eric maandagochtend in De Nieuwe Morgen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Het enige wat Eric van Otten nodig heeft voor een Bake-tainer is een aggregaat, een waterzuiveringsinstallatie, machines, een oven en bloem en water. Zeecontainers kunnen ook gekoppeld worden. "Ik een kleine bakkerij kunnen we duizend broden per dag bakken. Als je naar een grotere bakkerij gaat, waar ook een grote oven in past, daar kunnen we 2000 tot 2500 broden bakken. Daar kun je heel wat mensen mee voeden", vertelt Eric.

Bij het ontwikkelen van de Bake-tainer heeft Eric veel hulp gehad van leveranciers die goedkoop spullen konden leveren. Ook ondernemers uit de omgeving van Enter en Rijssen hebben financieel bijgedragen aan dit project. Eric van Otten hoopt nu dat er genoeg partijen interesse hebben in de Bake-tainer. Hij hoopt in de loop van het jaar ergens een Bake-tainer te kunnen plaatsen.

Bekijk hier foto's vanaf de beurs van de Bake-tainer:

Beeld: Eric van Otten

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > maart