Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Kinga Ban Zomaar Een Morgen
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Kinga Ban Zomaar Een Morgen
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Kinga Ban Zomaar Een Morgen
Luister

Frank haalt alles uit het leven ondanks MS

Frank Visserdinsdag 06 maart 2018 11:55

Frank was 24 jaar en stond volop in het leven toen hij de diagnose MS kreeg. Het was een fysieke en mentale klap voor hem. Sindsdien moet hij fysiek steeds meer inleveren. Toch vertelde hij dinsdag in Bij Jorieke geen zielig verhaal, maar een positief verhaal. "Na de diagnose besloot ik van het leven te gaan genieten en niet in mijn situatie te blijven zitten", vertelt Frank op Groot Nieuws Radio.

"Ik heb wel eens medelijden met de maatschappij. Ik gun iedereen het gevoel dat ik heb en hoe gelukkig ik ben."

In eerste instatie vielen er veel dingen voor Frank weg in het leven. "Ik heb ook aan levensbeëindiging gedacht, omdat je niet weet hoe het verder moet en om nog iets in eigen handen te hebben. Voordat je helemaal niks meer kan, ga ik dat in ieder geval goed regelen. Maar toen kreeg ik de mogelijkheid om een andere rolstoel te krijgen. Een tweede stoel als deze bestaat niet. Het geeft zoveel mogelijkheden voor de toekomst. Dat was voor mij wel een ommezwaai om me niet meer op levensbeëindiging te focussen."

Het hele gesprek met Frank kun je hier terugluisteren.

Zintuigen

Frank heeft een blijvende vorm van MS. "Langzaam ga ik achteruit, het wordt niet meer verbeterd. Je weet van tevoren niet hoe het gaat. In mijn geval gaat het heel langzaam minder. Vijftien jaar terug kon ik nog staan, maar nu kan ik mijn armen en benen niet meer bewegen. (...) Mijn spraak- en nekfunctie is goed gebleven. Al mijn zintuigen werken nog: gehoor, smaak, zicht, reuk, gevoel en gedachten. Dat zijn de zintuigen die je nodig hebt om van het leven te kunnen genieten."

De armen van Frank zijn wel uitgevallen. "Vorig jaar kon ik nog een hand geven. Dat het nu niet meer kan, daar had ik wel rekening mee gehouden. Maar je moet het niet meer willen gebruiken, dan word je gefrustreerd."

Genezing

"Het is niet bekend waar MS door wordt veroorzaakt, terwijl er best veel mensen deze ziekte hebben", vertelt Frank. "Er is geen behandeling mogelijk. Alleen als je een heftige aanval hebt gehad, kun je prednison krijgen. Ik ben niet op genezing gefocust. Stilstand zou mooi zijn, maar verbetering verwacht ik niet meer dat het mogelijk is."

Kijk op op de website van Frank: frankvertelt.nl.

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari