Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 10:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

dc Talk What If I Stumble
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 06:00 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

dc Talk What If I Stumble
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

dc Talk What If I Stumble
Luister

"Veel afstand tussen jongeren en ouderen in kerk"

ouder_pexelsdinsdag 06 maart 2018 07:55

In 2040 zal meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder zijn. Ook de kerk ontkomt niet aan een toenemende vergrijzing. Maar in hoeverre vinden ouderen en jongeren elkaar in de kerk? Wil Doornenbal, klinisch psycholoog en schrijver van het boek 'Reizen door nieuw land', blijft geloven dat de brug tussen beide leefwerelden te overbruggen is.

"Het is iets dat om aandacht vraagt, anders leef je toch makkelijk langs elkaar heen en benut je elkaar niet", vertelt Wil Doornenbal dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio. Ze merkt de afstand doordat jongeren en ouderen een ander gevoel hebben over muziek, over taal en hoe men aangesproken wil worden. "Het moeilijke bij ouderen is, dat als de muziek wat eigentijdser of harder is, dat ze dat weer onprettig vinden. Dat zijn dingen waar je vroeger geen rekening mee hoefde te houden, maar wat nu wel speelt. We leven zo geïndividualiseerd. Leeftijden hebben zo hun eigen culturen, dus daar moet je wel creatief mee omgaan in de kerk."

Ouderen bidden voor jongeren

Hoe die brug tussen jongeren en ouderen gemaakt kan worden, hangt volgens Wil Doornenbal af van plaats en kerk. Ze noemt een voorbeeld uit haar eigen gemeente. "Een mevrouw vroeg aan jongeren: willen jullie graag dat er dagelijks of wekelijks voor je gebeden wordt voor bepaalde dingen? Heel veel jongeren vonden dat heel fijn, die gedachte." Zelf heeft Wil Doornenbal ook een jaar lang gebeden met jongeren. "Na afloop aten we weer appeltaart met elkaar en vertelde ze hoe dingen gegaan waren."

Een ander inititiatief is een maaltijd samen met jongeren en ouderen. "Aan de maaltijd kon je vragen aan elkaar stellen. Je pakte een papiertje uit een doosje, daar stond een vraag op. Je gaf twee aan twee, een koppel tussen een oudere en een jongere, een reactie op die vraag. Dat is iets dat door beide groepen werden gewaardeerd."

"Voor jongeren is het moeilijk om in te beelden hoe het is om ouder te zijn", stelt Wil Doornenbal. Ze hoopt dat als ouderen interesse tonen in jongeren, dat ze ook meer vragen stellen aan de ouderen. "En verder denk ik dat we niet moeten schromen om de hulp van jongeren in te roepen. Men vindt het fantastisch om iets voor je te kunnen doen. Maar men weet niet wat."

Nieuw glansje

Wil Doornenbal gelooft dat ouderen nog veel vrucht kunnen dragen. In de Bijbel ontdekt ze hoe oudere mensen worden ingezet, als het ze lukken om in de omgang met God te blijven. "Daarom heb ik expres in mijn boek geschreven over de vruchten van de Geest als liefde, blijdschap en vriendelijkheid. Komt daar nou een nieuw glansje omheen als je ouder bent of is het altlijd maar hetzelfde? Mijn ontdekking is dat die vruchten op oudere leeftijd een nieuw gewicht krijgen."

"Als je merkt hoe bijvoorbeeld een oudere het lukt om vrede te hebben, of blijdschap te hebben. Hoe diepe indruk dat maakt en wat voor geruststelling dat is voor een jongere. Het leven is geen groot gat waar je straks in valt, maar ook als ik ouder ben, word ik gesteund. Dat geeft een jongere moed om stappen te zetten en het avontuur aan te gaan. Je bent als een soort baken. Men kijkt naar je, men heeft voorbeelden nodig, eerlijke verhalen zodat jongeren het leven aandurven."

Het hele gesprek met Wil Doornenbal kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > maart