Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

"Door milieuzone minder roet in de binnenstad"

uitlaatpijp_pexelswoensdag 07 maart 2018 07:55

Steeds meer steden krijgen een milieuzone, dat betekent dat dieselauto's van voor 2004 niet meer de binnenstad in mogen. Deze week werd bekend dat Arnhem de strengste milieuzone van Nederland krijgt. Ook Rotterdam en Utrecht kennen zo'n zone. Maarten van Ooijen, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Utrecht, is voorstander van de milieuzone omdat er nu minder roetdeeltjes in de lucht zijn.

Tevreden

Utrecht was een paar jaar geleden de eerste stad die de milieuzone invoerde. "Mensen dachten we dat we de binnenstad op slot zouden gooien en dat er allerlei negatieve effecten voor ondernemers zouden zijn", vertelt Maarten van Ooijen op Groot Nieuws Radio. "Maar als je er nou reëel naar kijkt, zie je dat de meeste mensen er behoorlijk tevreden over zijn.

Roetdeeltjes

Het belangrijkste argument van Van Ooijen voor de milieuzone zijn de vele roetdeeltjes die dieselauto's uitstoten. "Roet is iets wat snel neerdaalt als het uit je uitlaat komt. TNO heeft ook aangetoond dat er minder roetdeeltjes in de lucht te zien zijn in de binnenstad." Van Ooijen erkent ook dat TNO nog geen conclusie heeft getrokken over een eventuele verbetering van de luchtkwaliteit. Daar moeten meerdere metingen voor verricht zijn over langere tijd. Van Ooijen stelt dat de dieselauto's van voor 2001 in vergelijking met de nieuwste auto's toch wel dertig keer vervuilender zijn.

Kleine portemonnee

Maar niet iedereen heeft genoeg geld om zijn oude dieselauto in te ruilen voor een nieuwe auto. "In Utrecht hebben we een goede regeling getroffen, een sloopregeling voor mensen die een kleine portemonnee hebben, zodat ze hun auto kunnen verkopen en een nieuwe auto kunnen kopen. En zelfs als dat niet kan, kun je via een ontheffingsregeling alsog iemand met een kleine portemonnee hiermee ontlasten."

Het gesprek met Maarten van Ooijen van de ChristenUnie in Utrecht kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari